AKTUELNO

Američki predsednik inaugurisan je u petak, 20. januara, a sa zvaničnim dužnostima počeo je danas, 23. januara.

Nakon što mu je Barak Obama ostavio pismo u Ovalnom kabinetu, novi predsednik Amerike Donald Tramp dobio je još jedno, ovoga puta, pismo sa drugog kraja sveta.

Naime, talibani su zamolili Trampa da povuče oružane snage Sjedinjenih Američkih Država iz Avganistana, naglašavajući da ništa osim krvoprolića i uništenja nije postignuto u poslednjih 15 godina.

U pismu se dodaje i to da su SAD izgubile kredibilitet nakon trošenja biliona dolara na neuspeli poduhvat.

Talibani su postojano napredovali protiv vlade koju podržava Zapad nakon što je zapadna koalicija okončala borbenu misiju 2014. godine i vladine snage sada kontrolišu samo dve trećine zemlje. Oni uporno pozivaju SAD i saveznike da napuste Avganistan i isključuju mogućnost prgovora sa vladom dok god su strane sile u zemlji. Tramp je oštro kritikovao prethodne američke administracije zbog načina na koji su rešavele sukobe, ali je takođe obećao da će zbrisati ekstremiste sa lica zemlje.

Šta će Tramp da uradi?

Do sada, Tramp je javno rekao vrlo malo o Avganistanu, gde se trenutno nalazi 8.400 vojnika SAD, koji su ostali tamo kao deo koalicije predvođene NATO-om u cilju obuke lokalnih snaga i kao podrška u odvojenoj protivterorističkoj misiji SAD-a. Dvojica članova Trampovog budućeg kabineta, general Dzejms Metis kao sekretar odbrane i bivši general Majkl Flin kao savetnik za nacionalnu bezbednosti imaju iskustva u Avganistanu. Talibani su, međutim, upozorili Trampa da se ne oslanja na nerealne izveštaje koje su bivši predsednici dobijali od generala kojima bi, kako kažu, nastavak rata omogućio poziciju i privilegije rata. SAD ne bi prihvatile stranu silu na svojoj teritoriji, pa cak ni u susednoj zemlji, ukazali su Talibani. Takođe su Vašington optužili za nametanje "surrogat administracije" Avganistanu, uprkos otporu tamošnjih muslimana.

-Dakle, odgovornost da se ovaj rat završi je na vama. Morate da shvatite da se avganistanska muslimanska nacija izdigla iznad strane okupacije - stoji u pismu.

S.A.

#Avganistan

#Donald Tramp

#Pismo

#Sjedinjene Američke Države

#Talibani

'