AKTUELNO

Argentinski fudbaler je tog kobnog 21. januara leteo iz Nanta, u kojem je na kratko bio kako bi se po potpisivanju ugovora sa novim klubom - pozdravio s doskorašnjim saigračima. Krenuo je u Kardif, u Velsu, gde je trebalo da nastavi karijeru, ali tamo nikada nije stigao...

Danas su isplivale nove fotografije aviona „Pajper“ kojim su pilot i najskuplje pojačanje u istoriji fudbalskog kluba Kardif, Emilijano Sala, krenuli iz Francuske za Vels. Avion se 21. januara srušio iznad Lamanša i ovaj let, nažalost, bio je koban za mladog fudbalera.

Istražitelji su danas, osim fotografija, objavili i prvi izveštaj nakon nesreće.

Naime, zvanična istraga pokazala je da je pilot Dejvid Ibotson imao samo privatnu licencu, ne i komercijalnu, te nije bio kvalifikovan za upravljanje avionom. Takođe, pilot nije imao licencu za upravljanje avionom u lošim vremenskim uslovima, a desilo se upravo to da je Ibotson svojim avionom ušao u prostor zahvaćen zimskom olujom. Zbog loših vremenskih uslova i činjenice da nije stručan za upravljanje letilicom u ovakvim situacijama, Ibotsonov avion je napravio četiri uranjanja za samo nekoliko minuta. Uprkos pokušajima da umiri letilicu, nije uspeo.

Izveštaj pokazuje i da je pilot četiri puta upozorio kontrolu vazdušnog saobraćaja da ima problema sa vidljivošću, a 15 sekundi nakon poslednjeg upozorenja uronio je ka tlu brzinom od 90 kilometara na sat.

Istražitelji dodaju da je avion pogodio more, a nakon 30 metara od površine došlo je do gubitka radarskog kontakta. Robot koji je poslat da snimi olupinu aviona zabeležio je da je letilica podeljena na tri dela, kao posledica udarca u površinu vode. Krila i rep su uništeni toliko da se i ne prepoznaju na prvi pogled.

Tačan uzrok pada aviona još nije poznat, ali je moguće da su instrumenti očitavali pogrešnu visinu zbog niskih temperatura, odnosno da su se instrumenti zaledili. Nažalost, pilot je verovatno kasno uvideo uvideo da se nalazi jako blizu kanala.

#Avion

#Emilijano Sala

#Lamanš

'