AKTUELNO

U pitanju je autobus u kome su bili učenici iz Mađarske.

Najmanje 16 osoba je poginulo sinoć kada je školski autobus mađarskih registarskih tablica udario u stub na auto-putu na severu Italije, a potom se zapalio, javljaju strani mediji.

Broj povređenih je veliki, oni su preveženi u bolnicu u Veroni, a strahuje se da bi i broj nastradalih mogao biti veći. U autobusu je bilo 50 putnika, a 15 se vode kao nestali, prenosi Korijere dela Sera.

Vučić uputio telegram Orbanu povodom stradanja učenika

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća predsedniku Vlade Madjarske Viktoru Orbanu povodom stradanja učinika na eskurziji u Italiji.- U ime Vlade Srbije i lično ime želim da izrazim najdublje saučešće povodom strašne tragedije i saobraćajne nesreće u kojoj je stradao veliki broj dece. Želim da Vam kažem da svi gradjani Srbije saučestvuju u velikom bolu i molim Vas da naše iskreno saučešće prenesete i porodicama stradalih u velikoj nesreći, koja se dogodila u Italiji“ - navodi se u telegramu premijera Vučića, saopštila je Kancelarija Vlade Srbnije za saradnju sa medijima.

Prema medijima, u autobusu su biti učenici srednje škole u Mađarskoj starosti između 14 i 18 godina koji su se vraćali u Budimpeštu iz Francuske, gde su bili na zimskom odmoru. Sumnja se da je među žrtvama i vozač, koji je francuski državljanin.

VOZAČ IZGUBIO KONTROLU, ALI NIJE KOČIO?

-Od 39 osoba koje su povređene, jedan putnik je u komi i u životnoj je opasnosti - izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na konferenciji za novinare u Budimpešti. On je dodao da je vozač autobusa izgubio kontrolu, a da istražitelji nisu pronašli tragove kočenja. Sijarto je rekao i da ima informaciju da je ukupno bilo 54 putnika, među kojima dve odrasle osobe, kao i dva strana vozača, ali da iz za sada nepoznatih razloga veruje da je bilo i više putnika. Načelnik italijanske policije Đirolamo Lakvaniti rekao je da u incidentu nije učestvovalo nijedno drugo vozilo i da nije jasno zašto je autobus udario u stub. Državni radio RAI preneo je da je slovenski vozač kamiona koji je bio iza autobusa primetio problem sa jednim točkom autobusa i da je probao da upozori vozača, ali da vozač nije reagovao dovojlno brzo.

BBC prenosi da je italijanska vatrogasna služba objavina na svom Tviter profilu da je povređeno 39 osoba.

Uzrok nesreće se istražuje, dodaje AFP.

S.A./J.S

#Autobus

#Italija

#Nesreća

#Tragedija

#deca

'