separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

hronika

Kovačević za NOVO JUTRO: Kriminalni forum Infaud imao čak 11.000 članova (VIDEO)


Načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Dejan Kovačević otkrio je za Novo jutro detalje policijske akcije suzbijanja visokotehnološkog kriminala "Shadow Web" koja je sprovedena na četiri kontinenta, a u kojoj je učestvovala i srpska policija.


U okviru te akcije uhapšen je M.K. (33) iz Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo pravljenje, nabavljanje i davanje drugom sredstava za falsifikovanje. Utvrđeno je, prema rečima Kovačevića, da je uhapšeni pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 50.000 američkih dolara.  

-Infraud je kriminalni forum koji su napravila lica koja se bave krivičnim delima iz oblasti visokotehnološkog kirminala. Forum su koristili za razmenu idejnih rešenja – naveo je Kovačevuić. Kako je precizirao, sve što su radili članovi tog foruma odnosi se na falsifikovanje i zloupotrebe platnih karitca. 

- Podaci zaista frapantni – forum ima 11.000 korisnika, odnosno članova. Ministarstvo pravde SAD je izašlo sa podatkom da je šteta preko 530 miliona dolara – naveo je Kovačević.

Slogan kriminalne grupe koja je razmenjivala podatke putem ovog foruma je “Sa verom u prevaru”, a imali su preko četiri miliona lažnih podataka. 

- Deo korisnika je prikupljao lažne podatke i prodavao ih, drugi su imali tehnička znanja da te podatke imlementiraju na same kartice, treći su pravili bele plastike sa magnetima…- objasnio je Kovačević. Karticama je podizan novac sa bankomata i korišćene su za platni promet. 

M. K. koji je uhapšen u Srbiji je koristio izuzetno sofisticiranu opremu i mogao je u svakom momentu da izbriše podatke, te su stručnost i znanje pripadnika policije koji se bave suzbijanjem visokotehnološkog kriminala bili presudni, podvukao je Kovačević.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti