AKTUELNO

U racijama uhapšeno 12 osoba.

Turska policija je intenzivirala potragu za napadačem koji je tokom dočeka Nove godine u noćnom klubu "Reina" u Istanbulu ubio 39 ljudi. U racijama u Istanbulu policija je uhapsila 12 osoba, a zamenik premijera Numan Kurtulmuš rekao je da su turske vlasti blizu toga da potpuno identifikuju napadača.

- Informacije o otisku pristiju i izgledu teroriste su prikupljene. On će uskoro biti identifikovan - rekao je on na konferenciji za novinare, a prenosi Rojters. Neki turski mediji međutim, tvrde da policija zna identitet traženog muškarca, ali da ga još nije objavila, prenosi BBC.

Turski mediji objavili su danas "selfi video" muškarca za koga tvrde da je naoružani napadač na klub. Video snimak pokazuje napadača kako snima sebe na trgu Taksim, ali nije jasno da li je snimak napravljen pre ili posle masakra u klubu Reina, prenosi AP.

Policija je sinoć sprovela operaciju u istanbulskom kvartu Zejtinburnu, a turski televizijski kanal "Haber turk" je prethodno javio da je policija reagovala na dojavu i pokrenula operaciju u kući koja se nalazi u Zejtinburnuu. Privatna agencija Dogan je navela da su u operaciji učestvovali specijalci potpomognuti helikopetrom. "Hurijet" je ranije objavio da su turske vlasti utvrdile da je napadač u tom delu grada ušao u taksi i odatle se odvezao u noćni klub "Reina".

Ekipe Odeljenja za borbu protiv terorizma istanbulske policije otkrile su novu fotografiju teroriste koji je tokom novogodišnje noći izveo napad u "Reini". Kako turska agencija Anadolija navodi na svom sajtu, na novoj fotografiji se dosad najjasnije vidi lice napadača, pošto ona otkriva najviše detalja. Navodi se da se na fotografiji, izdvojenoj iz snimka jedne od sigurnosnih kamera, jasno vide crte lica.

Kurtulmuš je rekao da je jasno da je intervencija Turske u Siriji" iznervirala terorističke grupe i one koji stoje iza njih" i dodao da će Turska pojačati svoje vojne operacije u Siriji.

- Ovo je bila poruka za naše prekogranične operacije iznad štita Eufrata. Nastavićemo sa našim operacijama i našom odlučnošću - rekao je on, prenosi AFP.

U napadu na noćni klub u Istanbulu u novogodišnjoj noći poginulo je 39 osoba, a za napad je odgovornost preuzela Islamska država, koja je rekla da je to odgovor na intervenciju Turske u Siriji.

A.V.

#Hapšenje

#Napad

#Policija

#Terorizam

#Turska

'