AKTUELNO

Lako i bez muke jezik koji je najrasprostranjeniji u svetu!

Savladavanje stranog jezika nije brz ni lak zadatak. Koristi koje donosi poznavanje jezika tako su velike i važne, da je prava šteta ukoliko podlegnete privremenoj malodušnosti, zanemarite nivo znanja koji ste već postigli i odustanete od daljeg učenja.

Evo saveta koji pomažu, kad vas napusti motivacija. Bilo da jezik učite samostalno, u redovnoj nastavi, u nekoj od škola jezika, grupno i organizovano, intenzivno, ili na dugi rok... Za posao, ocenu, lično zadovoljstvo... Pokušajte sa sledećim preporukama.

Najpre, jedna važna informacija – ako ste već odustali od učenja jezika, nedavno ili pre dužeg vremena, nemojte se loše osećati zbog toga. Učenje se uvek može nastaviti. Znanja koja ste stekli obnovićete, uz dobar program obuke, brže nego što vam se čini.

Prvo pitanje koje sebi treba da postavite i na njega date iskren odgovor je koliko vam je zaista stalo da naučite određeni jezik. Zašto ste ga izabrali? Razmislite da li je to pravi jezik za vas, ili potražite savet profesora koji ga predaje. Neka vas ne onespokojava činjenica da će ishod, možda, biti izbor drugog jezika. Ako je korisniji, vama zanimljiviji, dostupniji za vežbu, lakši... zašto da ne?

Foto: Unsplash

Napišite na papir sve razloge za i protiv učenja jednog jezika, u trenutku i okolnostima u kojima se nalazite. Šta je to što vas podstiče, a šta vas sprečava da ga dalje usvajate? Šta vam smeta? Tako ćete lakše sagledati posledice nastavljanja, i odustajanja.

Vodite dnevnik vašeg jezičkog napredovanja i čitajte ga s vremena na vreme. Pokušajte da pišete bar deo dnevnika na jeziku koji učite ukoliko ste ga na dovoljnom nivou savladali. To ne moraju biti komplikovani i dugi zapisi – dovoljne su kratke rečenice i izrazi, čak i pojedinačne reči. Slično, na jeziku koji učite možete da pišete lični dnevnik.

Promenite metod učenja. Ako vam je dosadilo učenje gramatičkih pravila i reči, posvetite se frazama, slušanju muzike, vesti, sportskih prenosa... I obrnuto...

Filmove možete gledati opušteno, bez želje da sve razumete. Ako ovo uvedete kao redovnu aktivnost, vaš odnos prema samom jeziku biće bolji, čak i ukoliko ste već odustali od učenja.

Kad naiđete na teškoće u učenju, probajte da se vratite korak unazad. Možda niste dovoljno dobro savladali jednostavnije partije, možda ste uporno grešili na istim mestima koja su vam se činila ispravnim. Vraćanje na stare, lakše zadatke, povratiće vam i samopouzdanje. Toliko toga ste prošli, i već ga dobro znate!

Foto: Unsplash

Preispitajte da li vam odgovara ritam, stil, metod, vreme časova...

Koristite sitne trikove. Stanite pred ogledalo, na primer, i govorite na jeziku koji učite. Kako vam se čini? To što pričate ne mora da bude bez greške, važno je da vam se dopadne slika koju vidite. Na njoj ste vi, i govorite engleski jezik, francuski, španski, italijanski...

Vraćamo se na početak teksta. Nije lako savladati strani jezik. Oglase na internetu, u kojima se zainteresovani pozivaju da nauče jezik za 30 dana, za sedam dana, tokom noći, dok voze ili treniraju, metodama "proverenih" autora... Ne treba shvatati ozbiljno. Magičnog sredstva nema, ali neka pomoćna sredstva nisu u potpunosti beskorisna. Kao, na primer, besplatne aplikacije za učenje jezika dostupne na mobilnim telefonima. Slušanje jezika na nov način, koji će osvežiti vaš pristup čitavom problemu, mogu da se pokažu kao stimulativne. Ako ništa od navedenog ne pomaže, napravite kompletnu pauzu u trajanju koje sami odaberete, bez ikakvih pokušaja. Za dve do tri nedelje, vratite se jeziku i proverite da li se osećate bolje.

Na kraju, ne zaboravite – dokazano je da učenje stranog jezika poboljšava mentalne sposobnosti, posebno pamćenje, mišljenje i spremnost za obavljanje više poslova istovremeno. Opadanje moždanih aktivnosti u starosti se usporava. Poznavanje jezika pomaže u dobijanju bolje plaćenih poslova, a osobe koje govore više jezika ocenjuju se kao kompetentnije, uspešnije i – atraktivnije.

Autor: Pink.rs

#Engleski jezik

'