AKTUELNO

Generalna skupština Interpola, na kojoj bi trebalo da se glasa o članstvu Kosova, danas počinje zasedanje u Dubaiju. Glasanje za članstvo Kosova u svetskoj policijskoj organizacije je najavljeno za utorak, 20. novembar.

Na zasedanju će se glasati za novog predsednika Interpola, pošto je dosadašanji, Kinez Meng Hongvej, podneo ostavku pošto je Kina saopštila da je pod istragom.

Priština je i prošle godine podnela molbu za prijem u Interpol, ali je premijer Kosova Ramuš Haradinaj nedelju dana pre generalne skupštine u Kini povukao zahtev zbog nedostatka glasova podrške. Prošle godine je u Interpol primljena Palestina uprkos protivljenju Izraela i SAD.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je pre desetak dana da Kosovo, uprkos tvrdnjama vlasti u Prištini, nema ni blizu dovoljno glasova da bi postalo članica Interpola.

Foto: Tanjug

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kazao je juče da je rezultat glasanje o članstvu Kosova "nezahvalno prognozirati" i da će institucije Srbije do samog glasanja ukazivati zašto to nije dobro po sam Interpol.

On je rekao da bi članstvom Kosova u Interpolu moglo da dodje do curenja osetljivih informacija prema kriminalnim ili terorističkim organizacijama, kao i do daljeg ugrožavanja Srba koji žive na Kosovu.

Foto: Tanjug

Generalnu skupštinu Interpola čine delegati koje imenuju vlade zemalja članica, ona zaseda jednom godišnje i donosi sve važnije odluke koje se tiču generalne politike, resursa potrebnih za medjunarodnu saradnju, metoda rada, finansiranja i programa aktivnosti, kao i o prijemu novih članica.

Odluke se obično donose prostom većinom u formi rezolucija a svaka od 192 zemlje članice ima jedan glas.

Na prošlogodišnjoj generalnoj skupštini primljene su dve nove članice Solomonska Ostrva i Palestina. Po oceni analitičara, prijemom Palestine čini se da više nema argumenata za tvrdnju da članica Interpola može da postane samo zemlja čija je državnost nesporna.

Interpol ima 192 članice, a od medjunarodno priznatih država u njegovom članstvu nisu Severna Koreja i nekoliko pacifičkih država. Članice nisu ni nekoliko teritorija sa spornom državnošću kao što su Severni Kiper, Tajvan, Abhazija, Južna Osetija i Pridnjestrovlje.

#Interpol

#Kosovo

'