AKTUELNO

Dr Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink da je Srbija na sednici Saveta bezbednosti odnela pobedu koja nema direkte političke posledice, ali, kako je izjavio donosi neko novo samopouzdanje.

Kada je u pitanju Sednica ujedinjenih nacija, održana na zahtev Srbije, a povodom protivpravnog osnivanja takozvane vojske Kosova, Šešelj kaže da je na toj sednici Srbija odnela pobedu.

- To je jedna simbolična pobeda, ali vrlo važna. Ona nema direkte političke posledice, ali mislim da donosi neko novo samopouzdanje. Osam zemalja je dalo podršku Srbiji, a od ovih sedam zemalja koje nisu sasvim, na različitim nivoima su podrške Albancima – rekao je Šešelj.

Kako kaže, kada se pogleda govor Francuskog predstavnika, može da se vidi, kako kaže, da je on mnogo različit od govora američkog, a posebno, dodaje od Britanske predstavnice.

- Standardno loši prema Srbiji su Poljaci, a što se tiče drugih zemalja, na neki način su hteli da ublaže svoje stanovište. Veoma je važno da je to pitanje na ovaj način vraćeno na Savet bezbednosti UN. Još jedna stvar Srbiji ide na ruku. U Evropi dolaze nove snage na scenu, kojima je zajednički interes globalizam, kod nekih manje, a kod nekih više izražen – rekao je Šešelj.

Prema njegovim rečima, Amerika želi da se u to uključi, međutim, objašnjava, oni nisu konsolidovali svoju unutrašnju politiku.

Ostojić je rekao da je najbitniji efekat koji se dobio od ove sednice Saveta bezbednosti taj što je Kosovo u fokusu.

- Vučić je uspeo nešto što je teško bilo i pomisliti da je moguće, a to je da vrati priču o Kosovo na neke ranije godine. Kada pogledamo svih ovih 19 godina od rata, činjenica je da su se desile neke stvari koje su promenile situaciju iz 1999.godine – rekao je Ostojić.

Prema njegovim rečima, za Srbiju i njenu budućnost, važnije je ko je priznao Kosovo, a ne ko nije.

Foto: TvPink Printscreen

- Palestina koju smo mi priznali je članica UN u svojstvu posmatrača. Tu Palestinu nije priznala Amerika, Izrael, niti ni jedna članica EU osim Švedske. A mi smo je priznali, a ona je u UN. Dakle, uopšte nije bitno ko je nije priznao – rekao je Ostojić.

Kako kaže, mnogo je važnije fokusirati se na ono što sledi, nego na ono što je bilo.

Šešelj je rekao da je to što je Tači izmislio 35.000 ubijenih Albanaca, i da je oko 20.000 žena silovano, svima jasno da su izmišljotine I monstruozne laži.

- Sad treba videti šta će nam biti sledeći potez. Ako je Amerika izrazila želju da učestvuje u pregovaračkom procesu, to je razlog više da mi odmah zahtevamo da Rusija i Kina učestvuju u pregovaračkom procesu. I da onda velike sile tu traže rešenje koje bi bilo odgovarajuće. Naravno mi taj problem treba da rešimo, ali ne treba da ga rešavamo po svaku cenu – rekao je Šešelj.

On je naglasio da u svakom slučaju nikako ne treba da priznamo nezavisnost Kosova.

Aleksandar Apostolovski, novinar dnevnog lista Politika, rekao je da je priča o međunarodnom pravu pomalo staromodna, posebno ukoliko imamo, da je ono već uveliko prekršeno bombardovanjem 1999.godine.

- Mi smo zapravo svedoci toga da međunarodno pravo postaje jedna vrsta opsene za sprovođenje odluka velikih sila. Raspravljajući o međunarodnom pravu, čini mi se, govorimo o jednoj iluziji koja već odavno nepostoji – rekao je Apostolovski.

Šešelj je rekao da male zemlje moraju da se pozivaju na međunarodno pravo, a velike, kako kaže, I kada ga krše krše ga nevoljno, ili pokušavaju da ga prikriju nekim humanitarnim pravom i spasavanjem civila.

Foto: TvPink Printscreen

- Ono što nama treba je ravnoteža na samom Kosovu. Moramo pod hitno da tražimo da Rusija I Kina svoje vojne kontigente pošalju na Kosovo I da ih priključe u KFOR. Niko na zapadu ne može to da spreči. Niko ne može biti isključen ukoliko kod njih postoji želja da budu uključeni – rekao je Šešešlj.

Ostojić ocenjuje da Putinu ne odgovara nijedno rešenje koje na Balkanu vodi ka stabilnosti. Podseća da Putin nije podržao sporazum Makedonije i Grčke, iako je reč o „rešenju jednog problema“.

- Kada sam rekao da je Vučić uspeo da Kosovo vrati u političku sferu, treba da budemo svesni da smo imali vojni, politički i pravni poraz. Ipak, Vučić je uspeo da ovo pitanje vrati u žižu interesovanja - rekao je on.

Ostojić ocenjuje da Putinu ne odgovara nijedno rešenje koje na Balkanu vodi ka stabilnosti. Podseća da Putin nije podržao sporazum Makedonije i Grčke, iako je reč o „rešenju jednog problema“.

- Kada sam rekao da je Vučić uspeo da Kosovo vrati u političku sferu, treba da budemo svesni da smo imali vojni, politički i pravni poraz. Ipak, Vučić je uspeo da ovo pitanje vrati u žižu interesovanja – kaže Ostojić. Dodaje da je Rezolucijom 1244 naknadno opravdano bombardovanje.

Foto: TvPink Printscreen

Apostolovski smatra da je “čudna pravna konstatacija” da se retroaktivno pokrivaju neki događaji. Kaže da je “zanimljivija” priča o odnosu SAD, Rusije i Kine prema Kosovu.

- Primetio sam da je Ostojić izneo konstataciju da Ruskoj Federaciji smeta stabilnost, odnosno Prespanski sporazum koji su potpisale Makedonija i Grčka. Zato se pitam kako tumači činjenicu da je referendum u Makedoniji propao, ali da je ipak Prespanski sporazum upao u parliament? Setimo se predreferendumskog stanja u Makedoniji, kada je čitav ešalon vodećih političara EU gostovao u Skoplju, pa se čak i Tramp uključio preko video-linka. Nisam primetio da su predstavnici Rusije ordinirali po terenu. Nije li vrsta apsurda govoriti da je Rusija destabilizovala Balkan, ako se vodimo činjenicama? – zapitao je Apostolovski.

Šešelj ocenjuje da SB UN Rezolucijom 1244 nije opravdao bombardovanje, a tačno je samo jedno: da je bombardovanje tretirano kao svršena činjenica i da se o posledicama bombardovanja raspravlja kao o toj činjenici.

- Nije bilo mogućnosti da SB post factum raspravlja o pravnom ili protiv pravnom smislu bombardovanja – kaže Šešelj za “Novo jutro”.

#Pobeda

#Srbija

#Vojislav Šešelj

'