AKTUELNO

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine ističe da je Savez za Srbiju u svoje redove pustio razne grupacije, pa i ljotićevce koji, kako ocenjuju, moraju biti zabranjeni u Srbiji, a to što još uvek postoje "ogromna je mrlja na antifašističkoj tradiciji Srbije". Dodaje i da čin iznošenja vešala od strane opozicije može da okarakteriše samo kao "neukusan", te da oni znače poziv na nasilje.

12. aprila 2000. godine imali smo miting za slobodne medije i fer izbore i tada sam ragovao burno i emotivno, izrevoltiran dešavanjima od prethodnog dana, kada je naš odbornik bio kidnapovan dok je išao na sednicu, podseća Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

- Ovo je apsolutno bio vrhunac bezobrazluka, pa sam reagovao emotivno. Rekao sam da, ako se takne narodna volja, narod će morati da preduzme u sudbinu u svoje ruke. Ovo je izvučeno iz konteksta: da ću ja da besim. Ko sam ja da besim?! Radi se o tome da je neko opstruirao demokratiju i moja izjava se odnosila na konkretan slučaj kidnapovanja i nasilja - objašnjava Čanak, odgovarajući na konstataciju članova opozicije da su "ideju za vešala dobili od njega".

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da "vešala nisu igračka za zabavu", te da je čin iznošenja vešala "neukusan".

- Ne vidim u ovom trenutku nikoga ko je spreman na taj vid borbe u kojem se nose vešala, jer ako jedan krene sa vešalima, drugi će sa dugim cevima. To će nam doneti nasilje za koje niko nije spreman u ovoj zemlji - kaže Čanak za "Novo jutro".

Ističe da u SzS ima svega, pa i ljotićevaca.

- Ja sa ljotićevcima nemam o čemu da razgovaram! Ovakve organizacije se trebaju seći u korenu i to što nisu zabranjene ogromna je mrlja na antifašističkoj tradiciji Srbije - kaže Čanak. Kaže da mu nije jasno kako se Demokratska stranka "tek tako rasula u trice i kučine i debelo skrenula udesno , prihvatajući neprincipijelnu priču saradnje sa Dverima i takvim tipom misaonog kontesta".

Foto: TV Pink Printscreen

- Morate imati minimum zajedničkog vrednosnog sistema za saradnju - kaže lider LSV. Ističe da mu je jasan SNS, njegovi motivi i to koji su se ljudi skupili oko ove stranke, te da je svestan napretka u pojedinim oblastima.

Ističe da su otvorena mnoga poglavlja koja pre nisu, njih čak 16.

Ceo razgovor sa gostom "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Nenad Čanak

#Novo jutro

'