AKTUELNO

Italijanski komitet za očuvanje kulturne baštine pokrenuo je peticiju u Bolonji u kojoj se traži od njihovog parlamenta da povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

Komitet čiji su osnivači konzuli, profesori i novinari iz Italije pokrenuo je peticiju za preispitivanje kosovske nezavisnosti, koje je ova država priznala 20. februara 2008. godine.

Članovi Komiteta su: Loreta Bađo (počasni konzul Republike Srbije-regija Veneto), Leandro Kjareli (počasni konzul Republike Srbije-regija Toskana), prof. Stefano Piloto (Univerzitet u Trstu), Stefano Vernole (novinar iz Modene), Marilina Veka (pisac i novinar iz Rima), Federiko Roberti (bloger "byebyeunclesam"), Andrea Turi (esejista), prof. Alesandro Di Meo (Univerzitet u Rimu).

Foto: www.change.org

Ovo je druga peticija koja je pokrenuta. Prvu peticiju pokrenuli su Srbi iz Italije i italijanski intelektualci. Ta peticija je već stigla u Donji dom italijanskog parlamenta koga čini 630 poslanika.

Peticiju Komiteta je do sada potpisalo blizu devet hiljada ljudi na internetu, a broj potpisnika raste iz minuta u minut. Inače, potpisi se prikupljaju i u gradovima Italije. Italijani u obrazloženju ove peticije navode da je ta zemlja odluku o prynavanju nezavisnosti Kosova donela bez prethodne parlamentarne rasprave i bez ikakvog učešća većine i opozicije, te se u zahtevu koji prenosimo u celosti, navodi sledeće:

"Kosovo i Metohija predstavljaju srce srpske civilizacije. U tom kraju razvila su se praiskonska naselja srpskog naroda, koja su se u 13. i 14. veku pojavila u oazama kulture i ortodoksne duhovnosti, manastiri, dragoceni čuvari svetih spisa, slika i istorijskog pamćenja srpskog naroda.

Ustav Srbije predviđa, da polazeći od državne tradicije srpskog naroda i od jednakosti svih građana i etničkih zajednica u Srbiji, pokrajina Kosovo i Metohija je sastavni deo teritorije Srbije, koja uživa u državi suštinsku autonomiju u okviru suverene države Srbije i da iz ovog uslova Pokrajina Kosovo i Metohija sledi ustavne obaveze svih državnih organa da poštuju i brane državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji i sve unutrašnje i spoljne političke odnose.

Rezolucija Ujedinjenih nacija 1244 koju je usvojio Savet bezbednosti 10. juna 1999. godine potvrđuje opredeljenost svih država članica za suverenitet i teritorijalni integritet Savezne Republike Jugoslavije i drugih država u regionu, značajnu autonomiju i značajnu samostalnost...

Uprkos prisustvu međunarodne vojske, takozvana OVK je nastavila da izbacuje sa Kosova i Metohije skoro sve nealbanske manjine (oko 20 odsto sadašnjih stanovnika), odnosno 240.000 ljudi, uništavajući stotine crkava i pravoslavnih verskih objekata, nanoseći duboku štetu ne samo srpskoj kulturi, već i srednjovekovnom hrišćanstvu.

Deo srpske zajednice, posebno u Metohiji, primoran je da živi u enklavama opkoljenim albanskom većinom. Pod pritiskom "zapadnog" dela međunarodne zajednice, tj. velikog dela Evropske unije i Sjedinjenih Država, albanska vlada Prištine jednostrano je proglasila svoju nezavisnost od ostatka Srbije 17. februara 2008. godine.

Ovaj proces secesije, međutim, pronalazi ogromne poteškoće u legitimaciji od strane Ujedinjenih nacija, gde rusko-kineski veto blokira ulazak kosovskog entiteta u sve multilateralne diplomatske organizacije.

Italija je tokom bombardovanja SRJ podržavala Srbiju

Podsećamo da je italijanski narod tokom agresije NATO alijanse na SRJ 1999. godine svih dana bombardovanja u gradovima Italije održavao proteste protiv bombardovanja naše zemlje. Tada je veliki broj učesnika protesta, koji su bacali Molotovljeve koktele na vojnu bazu NATO-a Avijano u Napulju, i pohapšen, jer su pružali podršku našoj zemlji, zahtevajući od tadašnje italijanske vlade da prekine svoje učešće u akcijama NATO-a.

Italija je priznala nezavisnost Kosova 20. februara 2008. godine tokom Veća ministara tadašnje Prodijeve vlade, bez prethodne parlamentarne rasprave i bez ikakvog učešća političke snage - ni većine, ni opozicije.

Španija, Kipar, Slovačka, Rumunija i Grčka su pet zemalja Evropske unije koje još uvek ne priznaju nezavisnost Kosova. Priznavanje Kosova od strane nekih zemalja stvorilo je "domino efekat" širom Evrope, uzrokujući kršenje međunarodnog prava i doprinoseći trenutnoj globalnoj nestabilnosti.

U 90 zemalja koji ne žele da priznaju samoproglašeni entitet republike Kosovo, svrstavaju se i Liberija, Grenada, Dominikana, Surinam, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja, Lesoto i Komorska ostrva.

U svetlu novih tenzija koje pogađaju Balkan, kao i u cilju strateških geopolitičkih interesa Italije za stabilnost ovog regiona, pozivamo na otvaranje parlamentarne rasprave o mogućnosti da Italija preispita priznavanje Kosova kao nezavisne države i veći aktivizam italijanskih vojnih političkih i kulturnih vlasti u zaštiti manjina i kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji. Konkretno, tražimo od različitih parlamentarnih grupa da se formalno izraze o pitanju priznavanja Kosova od strane Italije i sadašnje italijanske vlade da koordiniraju sa Vladom Beograda kako bi dobili nove informacije o trenutnoj situaciji u pokrajini Kosova. Zahtevamo i da Italija, u skladu sa Rezolucijom 1244 UN, promoviše bezbedan povratak izbeglica i raseljenih lica sa Kosova i Metohije na svoja ognjišta".

Peticija se, pored gradova u Italiji, može potpisati i online: https://www.change.org

#Italija

#Kosovo

'