AKTUELNO

Održana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao povodom odluke tzv. skupštine Kosova da usvoji platformu za dijalog sa Srbijom.

Kako je rekao komentator lista “Politika” Miroslav Lazanski ova vest znači obustavu dijaloga do daljnjeg. Kako Lazanski kaže, ono što je problematično je to što je Vuk Jeremić ranije izjavljivao da će Srbija prihvatiti bilo koju odluku i mišljenje Međunarnodg suda pravde bez ozira na to da li je to dobro za Srbiju ili ne.

- To je katastrofalno – rekao je Lazanski misleći na izjavu Vuka Jeremića. - Unapared kažeš da mi prihatamo šta god oni da odluče. Prvo smo kosovski problem tretriali politički, pa smo se obratili Međunarodom sudu pravde i prešli na pravni pojam, onda smo vratili na politički. Mi smo sebi dodatno pucali u nogu kada je prethodna vlast tako nešto izjavljivala. Činjenica je da nakon toga usledi cunami priznanja Kosova. Sada smo svedoci situacije čupanja iz cele te prošle situacije – smatra Lazanski.

Foto: TvPink Printscreen

Lazanski se takođe samtra da je diskutabilno zbog čega je problem Kosova izvučen iz UN i prebačen u EU.

- Zašto je to povučeno – pita se Lazanski, ističući da je činjenica da Priština danas ne želi nikakav kompromis.

- Ovom platformom su zakuvali situaciju. Mogu oni da donose stotine takvih platformi, imaju i stav Srbije – kaže Lazanski i dodaje da je Vašingon taj koji sve definiše i odlučuje.

- Da Amerika želi da disciplinuje svog pulena, može to da uradi samo jednim telefonskim pozivom. Ukinuli bi te takse, i ne bi bilo nikakvih platformi – smatra Lazanski.

On takođe smatra da su platformom Albanci podigli svoj ulog u pregovorima.

- To je uvek bio Američki cilj, ali i EU. I ranije su pričali, nema ulaska u EU, ako ne priznate nezavisnost – kaže Lazanski, koji takođe smatra da je priznanje nezavisnosti Kosova oduvek bio otvoren ili negde i prikriven cilj pojedinih većih sila.

- Postoje zemlje unutar EU koje diretkno podržavaju blokadu dijaloga. Mi znamo koje su to zemlje. Britanci nisu to nikada ni skrivali, rade to diskretno i uprno. Činjenica da još neke zemlje EU to čine takođe – smatra Lazanski.

#Miroslav Lazanski

'