AKTUELNO

Kakav će biti odnos nove američke administracije prema našoj zemlji?

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić jedan je od retkih političara sa ovog prostora koji je imao priliku da upozna novog američkog predsednika Donalda Trampa.

-Upoznao sam ga dok sam bio premijer, imali smo turneju po Americi i odseli u njegovom hotelu, gde sam razgovarao sa njim. On tada nije imao pretenzije na bilo kakvu funkciju, bio je biznismen i razgovarali smo o izgradnji njegovog hotela u Srbiji. Žao mi je što to nije realizovano, sada bi nam to bila velika strateška prednost - rekao je Dačić, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

ODGOVOR NA SPOMENIK VOKERU - SPOMENIK TRAMPU

Albanci su podigli spomenik Vilijamu Vokeru koji je naneo dosta štete Srbima, s obzirom na to da je bio jedan od glavnih stručnjaka u otkrivanju masovne grobnice u Račku, gde je kasnije čak i nemački tim utvrdio da je bilo dosta propusta. Voker je na taj način direktno odgovoran za događaj koji je prethodio bombardovanju Srbije, a ja sam se šalio da ćemo mi podići spomenik novom američkom predsedniku, što i ne mora da bude šala - rekao je Dačić.

On je komentarisao odnos koji Sjedinjene Američke Države imaju prema našoj zemlji.

-Tramp će sigurno imati bolji pristup prema Srbiji, ali i mi moramo da se ponašamo pametno i da pristupimo na novi način prema novoj američkoj administraciji. Tramp nije klasičan političar i to je dobro. Svi govore o njegovom revolucionarnom govoru na inauguraciji, što je istina, a ono što je suština jeste da je naglasio da će se truditi da Amerika neće nametati rešenja. On se nije stavio na stranu Srbije, ali dovoljno je što je poručio da će nova administracija da se čuva poteza kakve je imala prethodna vlast - rekao je Dačić, dodajući da se nada da će Tramp ispuniti obećanja.

MAKEDONIJI SMETA PRIZNANICA, A PRIZNALI KOSOVO

Ministar se osvrnuo i na protest Makedonije oko priznanica na putarini kod granice sa Makedonijom, gde piše "granica sa BJRM". On konstatuje da je ispitao ceo slučaj, da će Putevi Srbije to regulisati, ali ponovo je naglasio da ne shvata s kojim pravom se vlasti u Makedoniji bune, kada je Srbija jedna od retkih zemalja koje su prihvatile Makedoniju pod takvim imenom, a ona je našoj zemlji vratila tako što je priznala Kosovo i glasa za Kosovo u UNESCO.-Srbija neće menjati svoju politiku prema Makedoniji, ovo je moj lični stav, smatram da nemaju prava da se bune kada smo mi prema njima uvek imali bolji odnos nego oni prema nama - naglasio je Dačić.

On je zaključio da bi bilo lepo da se Balkan prepusti balkanskim narodima.

-Problemi na našim prostorima moraju da se reše, ne mogu se gurati pod tepih, mi ne tražimo da rešenje bude na štetu drugih naroda, već samo da ne bude uvek na štetu Srbije - kaže ministar.

DEMOKRATE U RASULU

-Nije mi jasna kandidatura Jeremića, kao ni Tadića, koji ga podržava. Za njih bi trebalo da glasaju bivši glasači DOS, a politika koju je Tadić vodio nije bila baš u skladu sa politikom DOS-a. Sve što se dešava sada sa Kosovom, Tadić nam je ostavio. Merkelova je lično priznala meni i Vučiću da ju je bivša vlast u Srbiji prevarila, a sada za sve krive mene i premijera Srbije - rekao je Dačić.

-Čekam da se Vučić vrati iz Davosa, da se dogovorimo da li ćemo imati zajedničkog kandidata na predsedničkim izborima, smatram da vladajuća većina treba da ima kandidata koji će da pobedi u prvom krugu. Ukoliko Vučić to ne podrži, kandidat SPS ću biti ja - kaže Dačić.

S.A.

#Donald Tramp

#Ivica Dačić

#Jutarnji program

'