AKTUELNO

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da je izveštaj evropske komisije o Srbiji konstatovao da ima napretka u nekim oblastima, ali da ona mora da bude odlučnija i još značajnije da pojača svoje napore u nekim glavnim područjima kao što su jačanje demokratskih institucija i vladavina prava.

Fabrici je na konferenciji za medije posle sastanka s premijerkom Ano Brnabić, kojoj je uručio Godišnji izveštaj Evropske komisije o Republici Srbiji, rekao da su oblasti u kojima treba pojačati reforme pravosuđe i borba protiv korupcije i kriminala i ostvarivanje osnovnih prava.

On je ukazao i na važnost jačanja demokratskih institucija kao što je parlament, "kako bi se obezbedio međupartijski dijalog i obezbedila nadžorna funkcija parlamenta nad izvršnom vlasti".

Fabrici je rekao po pitanju ustavnih promena treba nastaviti saradnju s Venecijanskom komisijom i dodao da to treba završiti u parlamentu.

- Treba dalje raditi na tome radi uspostavljanja nezavisnog i samostalnog pravosudnog sistema - rekao je Fabrici.

Dodao je da je u izveštaju Evropske komisije konstatovano da već drugu godinu nema napretka u slobodi izražavanja. Fabrici je istakao da je primetno da postoji napredak u razvoju ekonomije, kao i da postoji regionalna saradnja koja treba da bude motor za ceo region.

#Sem Fabrici

'