AKTUELNO

UNMIK je danas saopštio da se jedan od dvojice članova osoblja te misije, koji su privedeni tokom akcije kosovske policije na severu KiM, prebacuje u Beograd, dok se drugi nalazi u medicinskoj ustanovi na KiM.

U saopštenju se navodi da je srpski član osoblja UNMIK-a, koji je oslobođen sinoć oko 22.30 časova, prevezen u zdravstvenu ustanovu na KiM kako bi mu bila pružena pomoć zbog povreda zadobijenih tokom hapšenja, dodaje da je njegovo stanje stabilno i da se pažljivo prati.

Drugi član osoblja UNMIK-a, ruski državljanin, navodi se, zadobio je višestruke povrede tokom hapšenja i u toku je njegov transport u medicinsku ustanovu u Beogradu, gde će biti ponovo sa svojom porodicom.

Pozivajući se na procene medicinskih stručnjaka u bolnici u severnoj Kosovskoj Mitrovici i na procene medicinskog tima Unmika, Misija UN na KiM navodi da je imperativ da ruski državljanin bude prebačen u ustanovu, koja može da mu obezbedi lečenje u skladu sa zadobijenim povredama.

U saopštenju se navodi da su dva člana osoblja UNMIK-a uhapšena na severu KiM dok su obavljali svoje dužnosti, odnosno pratili i izveštavali o situaciji u skladu sa mandatom misije.

U saopštenju UNMIK navodi da je svestan navoda medija o ukidanju imuniteta jednom od uhapšenih članova osoblja i poručuje da će svi zahtevi za ukidanje imuniteta biti prosleđeni u sedište UN, gde će biti razmotreni u skladu sa utvrđenim procedurama UN i važećim zakonima i propisima.

Glavni tužilac u Kosovskoj Mitrovici Šćikiri Sila najavio je ranije da će od specijalnog predstavnika na KiM Zahira Tanina zvanično zatražiti da ruskom državljaninu bude ukinut imunitet, kako bi protiv njega podigao krivičnu tužbu.

#Povređeni

#UNMIK

'