AKTUELNO

Povodom predstavljanja rezultata Vlade Srbije u protekle dve godine premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da ovo radi jer je najvažnije da građani razumeju šta su sve uradili i kakvi su im ciljevi na dalje.

Povodom predstavljanja rezultata Vlade Srbije u protekle dve godine premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da ovo radi jer je najvažnije da građani razumeju šta se radi.

- Kao Vlada izuzetno je važno da pokažemo građanima da smo otvoreni, lako dostupni i da svakodnevno radimo da imamo što konkretnije rezultate za naše građane. Ostali smo posvećeni ciljevima, uspleli smo da održimo finansijsku stabinost - rekla je premijerka.

Brnabić kaže da će se u mandatu ove Vlade promenti način rada administracije i da će se napraviti sistem koji će značiti da je Vlada na usluzi građanima 365 dana u godini.

- Svaki dan smo ostali posvećeni menjaju države na bolje. Kao u izveštaju koji smo podneli pre godinu dana i danas smo izdvojili rezultate iz sistemske promene. Mnogo smo uradili – kazala je Brnabić i podsetila da su penzije povećane.

Premijerka je rekla da su plate u Javnom sektoru povećane i da će do kraja godine biti još jedno povećanje koje je moguće zahvaljujući fiskalnoj disciplini.

Brnabić kaže da su plate najviše povećane u zdravstvu i prosveti.

- Važno je naglasiti da se danas plate i penzije povećavanju u realnim osnovama. Povećanje ni u jednom trenutku ne ugrožava, već ojačava našu ekonomsku stabilnost. U poslednje dve godine povećali smo minimalnu cenu rada - navela je Brnabić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Brnbaić je rekla da je priliv stranih direktnih investicija veliki i da je povećanje 17 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

- Kako bi nastavili sa strukturalnim reformama nastavili smo saradnju sa MMF-om sa poznatim "Čuvarkuća" aranžmanom - rekla je Brnabić.

Ona kaže da se tokom leta završava izgradnja Koridora 10 ka Bugarskoj i nastavlja rad na Koridoru 11.

- Deonica Preljina-Požega je deo novog ciklusa investicija u putnoj i železničkoj infrastrukturi, kao i izgradnja auto-puta Pojate-Preljina… - kazala je Brnabić.

Prema njenim rečima, radi se i na železničkoj infrastrukturi.

- Najveći projekat je rekonstrukcija pruge Beograd-Budimpešta - navela je Brnabić.

Premijerka se osvrnula i da su se koncesijom za Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu obezbedile investicije za razvoj ovog aerodroma.

- Danas Republika Srbija ima čak tri aerodroma. Takođe, za unapređenje vodnog saobraćaja izdvojili smo 200 miliona evra - rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla i da je mnogo uloženo u zdravstvo, kao i da je kompletno izgrađen KC Niš, rekonsturisana zgrada KBC Dragiša Mišović, zatim Onkoliga 2, centar za X nož, odeljenje za VTO GAK Narodni Front, zgrada Urgentnog centra i mnoge druge zdravstvene ustanove.

- Tokom juna je položen kamen temeljac za Dedinje 2, potpuno novu bolnicu. Radi se u celoj Srbiji. Nije važno koliko je mala neka lokalna samouprava. Mi nemamo građane prvog i drugog reda. Važno je da sve popravimo i da građanima bude bolje – istakla je Brnabić i dodala da je zdravstvo mnogo ručanije nego što je bilo i da će do kraja mandata ove Vlade sve izgeldato bolje.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Brnabić kaže da je u poslednje dve godine u zdravstvu zaposleno oko 7.000 radnika.

Što se tiče energetske infrastrukture, Brnabić podseća da se radi Turski tok.

Premijerka je ukazala i na važnost rešavanja problema RTB Bor.

- U našoj energetskoj politici vodili smo računa o građanima sa nižim platama i penzijama, pružili smo podršku 75.000 ljudi kao kategoriju ugroženog energetskog kupca. Nikada u Vladi Aleksandra Vučića nisu smanjivane najmanje penzije, a one su najviše povećavanje – rekla je Brnabić.

Kako kaže, u poljoprivredi je pokrenut set ekonomskih reformi, a posebno joj je drago što naši poljoprivrednici lakše mogu da dođu do mehanizhacije.

Premijerka kaže da je ukupan broj krivičnih dela smanjen i da je značajno smanjena i korupcija.

Brnabić kaže da u našem društvu prvi put postoji ovako dugačka javna debata koja treba da dovede do nezavisnog sudstva.

Srbija je otvorila 9 pregovaračkih poglavlja prošle godine, a do danas je otvorila 17, navodi Brnabić.

Brnabić se osvrnula i na problem Beograda i Prištine i navela koliko je povučeno priznanja ove samoprograšene države.

- Ovim smo pokazali da nikakva rešenja ne mogu da se donesu bez Srbije - istakla je Brnabić i dodala da se hrabro krenulo u reformu obrazovanja i digitalizacije.

- Prvi put je u Srbiji formiran je fond za nauku. Budžetom smo povećali finansiranje za nauku za 30 odsto. Vratili smo Srbiju u CERN, gde nam je uvek bilo mesto - istakla je Brnabić i dodala da će do kraja mandata ove vlade postojati tri naučno-tehnološka centra, i dodala:

- U roku od tri godine završićemo digitalizaciju svih škola, a to je pokazatelj odgovornosti ove Vlade ka budućnosti.

Kako kaže, donet je niz mera kako bi naša privreda postala inovativna i konkurentna.

- Ponosna sam na činjenici da danas građani znaju više o digitalizaciji nego pre dve godine. Ona rad državne uprave čini bržim i ekonomičnijim - kazala je Brnabić i podsetila na e-bebe.

- Građani više od 2 miliona puta nisu nosili dokumentaciju od šaltera do šaltera, uspostavljen je državni data centar - istakla je Brnabić, i dodaje da je uveden i e-recept koji je velika ušteda.

- Radimo sve ove stvari da povučeno kvalitativno i kvantitativno Srbiju napred. Mnogo toga je pred nama, EU ostaje naše odredište, uz dobre odnose sa zemljama kao što su Rusija i Kina. Unapređivaćemo i dalje demokratiju - naglasila je Brnabić.

Ona je istakla da će biti novih povećanja plata i penzija ako se ovakakv rad Vlade nastavi.

- Mi postojimo zbog građana i to svako od nas treba da ima u vidu u svakom trenutku - istakla je Brnabić.

#Ana Brnabić

'