AKTUELNO

Ambasadori pored diplomatije prolaze obučavaju se i da obaveštavaju svoju zemlju o svim dešavanjima u državi u kojoj se nalaze, kažu gosti Novog jutra.

Nakon što su Amerika i Rusija za ambasadore odredile iskusne diplomate sve više se govori da će Srbija biti epicentar budućih diplomatskih sukoba Rusije i Amerike na Balkanu.

Duško Tomić šefa katedre za bezbednost na Fakultetu za inženjerski menadžment kaže za Novo jutro da je Srbija inače uvek bila zanimljiva stranim silama.

- Mi smo ta zemlja koja se nalazi na strategijskoj mapi između zemlja mora i Ruske federacije. Kada ste na međi tih puteva, naravno da ste interestantni svima – tvrdi Tomić, koji dodaje da Srbija mora da ukaže svima gostoprimstvo.

Bivši obaveštajac Božidar Spasić kaže da svetski ambasadori prolaze kroz određene obuke, koje po Spasiću, podrazumevaju iskustvo u obaveštavanju svojih, matičnih službi o dešavanjima u zemlji u kojoj se nalaze.

- Nema ambasadora na svetu koji nije prošao određene obaveštajne kurseve. Imali smo američkog ambasadora Kajla Skota koji je bio i u CIA – objašnjava Spasić.

Kako Spasić kaže, važno je da ambasadori u samom startu zauzmu određeni stav.

- Ruski amabasador je dobar i drago mi je da je u startu pokazao kako će reagovati. Svaki ambasador ima potrebe da štiti interese svoje zemlje – kaže Spasić.

#Srbija

'