AKTUELNO

Glavni i odgovorni urednik medijske mreže Antidot Marko Matić ocenjuje da je odluka Srpske napredne stranke da izađe u susret najvećem broju zahteva opozicije samo jedan od dokaza da u Srbiji postoje regularni izborni uslovi.

- Uslovi su regularni i značajno unapređeni, pogotovo ako se pogleda period od 2012. godine. SNS je setom mera u cilju unapređenja izbornog procesa pokazala da nema šta da krije, da je izborni proces potpuno regularan i potpuno transparentan - rekao je Matić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, SNS tim činom pokazuje uverenje da bilo kakvi ustupci u skladu sa zakonom neće uticati na broj glasača koji će se opredeliti za opoziciju.

- Očekivanja da će izmena uslova promeniti raspored glašaca su nerealna - rekao je Matić i dodao da su sada izbijeni poslednji argument iz ruku Saveza za Srbiju da bojkotuju izbore.

Kako navodi odgovornost za fer izbore sada je pre svega na onima koji su zahtevali određene ustupke.

- Pošto im je SNS izasla u susret, na opoziciji je da to prihvati i uzme ucesće u realizaciji novih mera, i da izađu na izbore i odmeri svoju politčku težinu - rekao je on i dodao da sa druge strane postoji i odgovornost SNS i vladajuće koalicije.

Ako se, kaže Matić, posmatraju izborni uslovi pre dolaska SNS na vlast i kako se taj proces kretao od 2012, moglo se i pre poslednjih mera konstatovati da je značajno unapređen i da je iz godine u godinu sve bolji.

- Imali su zahteve i oni su ispunjeni. Ako opozicija želi ozbiljno da razgovara i učestvuje na izborima, mora da prihvati taj značajan pomak i učestvuje u samoj realizaciji mera i donetim poboljšanjima - naveo je on.

Matić smatra da nikako ne bi smelo da se dogodi da opozicija ponovo traži dodatna opravdanja za bojkot koji treba da sakrije njihovu trenutnu poltičku slabost.

- To vidimo i na primeru biračkog spiska, koji je centalizovan i elektronski, precizniji i tačniji nego ranije. Poslednjim setom mera ceo proces će se dodatno unapredititi, ali nije dovoljno da donesemo normativne akte i da ih vlast sprovodi već i da podignemo nivo opšte kulture, političke i pravne - rekao je Matić.

#Opozicija

#Politika

#SNS

'