AKTUELNO

Povodom pokušaja Boška Obradovića da razvali vrata Narodne skupštine zastavom, kao i to što je Dragan Đilas srpskom trobojkom šutnuo loptu ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da ga je sramota što je Obradović narodni poslanik.

- Mene je bilo sramota kada sam gledao kako čovek udara u staklo sa namerom da ga razbije, pošto niko ne udara u staklo drvenom motkom s namerom da kuca. Ne postoji neko ko kuca na staklo motkom. Namera je bila da se razbije, i sreća da se nije razbilo. Ta zgrada je do naše baštine, imovina naše zemlje i da neko razbija to što je neko mukom sticao, da nasrće na polcajce, a sve je to foliranje jer on kao narodni poslanik može da uđe u Skupštinu kad hoće – kaže Stefanović za emisiju Pravac TV Pink i dodaje:

On hoće da pokaže tu vrstu bahatosti i sile, zato on to razbija, zato nešto hoće da razvali. Meni je nepojmljivo da se ozbiljan čovek tako ponaša. Ja ne mislim nešto mnogo visoko o Bošku Obradoviću, ali ovo što on radi uvek dovodi do granice incidenta. To što se radi sa srpskom zastavom, što se zloupotrebljava na taj način pokazuje šta misle o Srbiji. Oni time hoće da pokažu da su oni ti koji nešto hoće da urade za našu zemlju, a pokazuju da bi da razbijaju.

Stefanović ističe da ne razume šta bi neko postigao da je upao u zgradu Narodne skupštine.

Foto: Twitter.com/Dragan Đilas

- Šta je u glavi tih ljudi? Pa to je sve naše, pripada svim ljudima. Ona tuča sa saobraćajnim znakovima bila je tragikomična prvo, ali posle, pa te znakove je neko platio. Prebijanje novinara ispred znake Pinka, upad Maji Gojković u kabinet, iživljavanje nad ljudima kao metod političke borbe, pa to nije normalno – istakao je Stefanović.

Stefanović se osvrnuo i na optužbe dela opozicije vezane za slučaj Jovanjica i istakao da je to besmisleno.

- To hapšenje uradila je naša policija, uradila je u skladu sa zakonom. U prvom trenutku smo obavestili tužioca, Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzelo je operativno vođenje, odnosno oni su izdali nalog kada se izlazi u medije. Ne mogu se u toku upada obavestiti mediji, to se nikada ne radi, to je besmisleno – kazao je Stefanović.

Kako kaže, hapšenje je izveo načelnik Službe za droge beogradske policije, koji je dobitnik Zlatne medalje za posvećenost u službi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Tada je bio Vučićev bot, a kada vrši hapšenje, onda se on otrgao konrtoli – naveo je Stefanović i istakao da su se razne negativne kampanje vodile danima, kao i da one nemaju smisla.

Država je pokazala snagu da ne postoji niko ko je zaštićen na bilo koji način. Postoji kampanja protiv policajaca svaki dan.

Komentarišući to da upravo deo opozicije napada te policajce Stefanović navodi da je šurak Dragana Đilasa, lidera SzS, uhapšen na Brankovom mostu sa dva kilograma najčistijeg mogućeg kokaina.

- Ja se pitam odakle Đilasovom šuraku novac da kupi dva kilograma kokaina. Pitao osam ljude iz službe za droge, kažu mi da je to izuzetno skupo. Ničim bitnim se nije bavio, niti je mogao da ima taj novac. Desetine hiljada evra su u pitanju. Đilas se sa njim fotografiše i veoma je blizak, to je potpuno normalno, posećuje ga u CZ-u, vozi njegovu sestru, zajedno mu nose hranu. Taj kokain je trebalo da završi na našem tržištu – rekao je Stefanović.

Kako dodaje, onda taj policajac koji je uhapsio Đilasovog šuraka trpi najstrašnije uvrede i pritiske.

- Meni je žao što vode kampanju protiv čestitih policajaca od jutra do mraka. Đilas je već pretio da će da ukine Žandarmeriju. Kada kažem Đilas, tu mislim i na Boška Obradovića, Vuka Jeremića, na sve njih, svi su pretili ukidanjem Žandarmerije, smanjivanjem plata policiji. Prvo ih izvređaju, nazovu ih najgorim imenima, prete im, prete sudijama i tužiocima – kazao je Stefanović.

Srpska policija cenjena u inostranstvu

Stefanović je istakao da je jako važno da policije imaju međunarodnu saradnju i da je značajna brza razmena informacija.

Foto: TV Pink Printscreen

- Činjenica da iz srpske policije nikada nisu iscurele nikakve informacije vezane za međunarodne obrade i akcije pokazuje koliko je rad policije u Srbiji dobar i koliko smo cenjeni u inostranstvu. Nije cilj samo da se preseče operacija i uhapsi onaj ko nosi drogu, već da se sazna i ko je taj ko je organizovao, ko je taj koji je proizvođač, ko je poručio i kome to ide i da se svi u lancu uhapse – kazao je Stefanović.

Kako dodaje, često se dešava da se u četvrtoj zemlji uhapse osumnjičeni koji su u prethodnim zemljama obeleže.

Stefanović ističe da dolazi i do zaplene laboratorija ne samo u Srbiji, nego i širom Evrope.

- Važno nam je da drogu sklonimo sa ulice. Gram droge u Srbiji ili Nemačkoj truje neko dete i za nas je važno da tu drogu sklonimo sa ulice i zaista smo tome posvećeni. Ovo će biti apsolutno rekordna godina zaplena u Srbiji. Bez premca ikada u istoriji Srbije – naglasio je Stefanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, zahvaljujući informacijama naše službe policija je nedavno, zajedno sa španskom policijom, uspela da zapleni 800 kilograma kokaina.

- To je uspeh dobrog operativnog rada i međunarodne saradnje – istakao je Stefanović.

Srbija i Nemačka imaju sjajnu saradnju

Stefanović je, nakon posete Nemačkoj, rekao da su srpska i nemačka policija u poslednjih nekoliko godina imale odlične rezultate u zajedničkim akcijama tokom kojih je zaplenjeno više od 300 kilograma različitih narkotika i razbijeno više organizovanih kriminalnih grupa.

- Nemačka je strateški partner. Najveća zemlja EU, važna je za nas i u smislu bezbednosti i u učlanjenu u EU. Zahvalni smo Nemačkoj na donacijama koje smo dobili u vozilima, računarima i opremi – dodao je Stefanović.

Kako je naglasio Evropa je nešto što je primamljivo za život migrantima.

- Vi danas imate ljude koji u Evropu ne dolaze samo zbog rata, već dolaze i zbog ekonomskih razloga. Veruju da će u Evropi da nađu bolju sudbinu – rekao je Stefanović i dodao da se u evropskim zemljama oseća nestašica radne snage.

Moramo da uvažimo sve ljude koji rade u Pošti

Stefanović kaže da je radna grupa koja je vodila razgovor sa predstavnicima Pošte postigla dobar rezultat i za radnike u Pošti i za Vladu Srbije. - Pošta je važna institucija i dražvna kompanija. Važno je da se izađe u susret radnicima koji dugo nisu imali nepromenjene plate. Licemerno mi je samo da oni koji su im umanjili plate, danas su solidarni sa njima i pružaju im podršku – kazao je ministar Stefanović, ističući da sadašnja Vlada ispravlja sve što je uradila prethodna vlast. - Moramo da uvažimo sve ljude koji rade u Pošti. Oni treba da imaju značajnije povećane plate – dodao je Stefanović, ističući da je do dogovora došlo timskim radom.

#MUP Republike Srbije

#Nebojša Stefanović

#Policija

'