AKTUELNO

Tehnički premijer u Prištini Aljbin Kurti, po svemu sudeći nema nameru da u skorije vreme imenuje novog kandidata za predsednika vlade iz svog pokreta "Samoopredeljenje".

Iako mu je predsednik privremenih institucija Hašim Tači još pre pet dana poslao pismo, kao lideru stranke koja je dobila najveći broj glasova na oktobarskim izborima, sa zahtevom da odredi mandatara za sastav nove vlade, Kurti je poručio da on i vlada u ostavci "ne žele da ometaju borbu protiv pandemije virusa korona " i da nema vremena za "politički stoni tenis".

Kurti je tokom konsultacija koje je Tači imao sa predstavnicima parlamentarnih partija poručio da on smatra da treba da se raspišu novi izbori, a ne da se pravi nova većina u aktuelnom parlamentu, a da tehnička vlada radi sve dok se ne steknu uslovi za organizaciju izbora, zbog širenja virusa.

Otezanje Kurtija Tači bi mogao da prekrati kao i u slučaju formiranja prvog Kurtijevog kabineta, kada je "pripretio" da će ako se predlog ne dostavi, to tumačiti kao odbijanje mandata od strane "Samoopredeljenja".

Na čekanju je i potez Kurtija povodom odluke Ustavnog suda da je zavođenje policijskog časa na KiM, odnosno zabrana slobode kretanja bila neustavna, jer je takvu odluku morala da donese skupština, a ne vlada. Kurti je najavio da će poštovati odluku Ustavnog suda, rekavši da će do 13. aprila doneti novu odluku, po drugačijoj proceduri. Naveo je i da razmatra mogućnost usvajanja novog zakona, ali da će sada biti teško sazvati Skupštinu, zbog situacije u vezi sa pandemijom.

Prema oceni Tačija, odlukom Ustavnog suda je potvrđeno da je premijer u ostavci Aljbin Kurti ozbiljno prekršio Ustav Kosova.

- Policijski čas koji je vlada donela kao odluku trebalo je da donese Skupština Kosova, a ne samo kosovska vlada. Kurti je ozbiljan prekršilac Ustava Kosova, što je potvrdio i Ustavni sud - poručio je Tači u intervjuu za "Top čenel".

#Albin Kurti

#Hašim Tači

'