AKTUELNO

Bivši predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović, izjavio je za Pink kako nije normalno da Prištinu u dijalogu sa Beogradom predstavljaju ratni zločinci i organizovani kriminalci.

- Od donošenja tog Zakona o Specijalnom veću haškog suda za zločine na Kosovu i Metohiji Priština pravi probleme - kaže Čović i dodaje da je ceo postupak koji se odvijia u Hagu politički motivisan i instrumentlaizovan.

Foto: TV Pink Printscreen

Čović je nazvao nakaradnim zakon kojim je Priština pokušala da legitimiše zločine takozvane OVK na području Kosmeta.

- Veliki pritisak je urađen od zapadnih zemalja, Amerike i drugih, kako se ne bi izglasao ovaj zakon koji su oni juče predložili u skupštini. Po sistemu glasnja, odnosno po tome ko je glasao za, a ko protiv, možete da vidite ko je pokušao sebe da zaštiti - rekao je Čović.

Kako je objasnio, pristalice Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja su glasale za ovaj zakon kako bi zaštitili sebe zbog kriminalne prošlosti.

Foto: TV Pink Printscreen

- Predlog zakona nije ni dobio potrebnu većinu, pa samim tim nije ni usvojen - rekao je on, i dodao kako nije slučajno što je juče podnet takav predlog zakona:

- To je verovatno i vezano za današnji datum, koji nije nimalo slučajan. A to je kranji datum kada treba da se potvrde ili opovrgnu haške optužnice - kaže Čović.

Prema njegovim rečim, kako bi se dobilo održivo rešenje u dijalogu Prištine i Beograda neophodno je da postoje pristojni odnosi sa obe strane.

- Sa prištinske strane je nenormalno je da imate ratne zločince i organizovane kriminalce. Oni će koristiti za unutrašnje političke prilike stalno podizanje tenzija, animiranje UČK kadrova i asociranje na prošlost. Zapad to treba da shvati. Sa takvim ljudim Priština nema nikakav kredibilitet, a kredibilitet Evropske unije i Međunarodne zajendice je izgubljen jer od 48 sporazuma gde su oni bili garanti nijedan nije doveden do kraja - zaključuje Čović.

#Nebojša Čović

#Novo jutro