AKTUELNO

Novi predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić kaže da oni koji misle da je to protokolarna funkcija u stvari o parlamentu misle sve najgore. To je slika koju ne smemo da dozvolimo, poručio je Dačić.

Ivica Dačić, koji je juče izabran za predsednika Skupštine Srbije, rekao je da je nova funkcija za njega jedna velika čast i veliki izazov.

- Uvek sam i svuda govorio da je osnova i izvor svake političke vlasti u Srbiji, osim toga što je to narod kao vrhovno telo koje bira organe vlasti, da je parlament najviše predstavničko telo, nosilac zakonodavne i ustavotvorne vlasti, ima svoju ulogu svoj zadatak i potpuno je drugačiji od izvršne vlasti - naveo je Dačić.

Oni koji misle da je to protokolarna funkcija, kako je ocenio, ustvari o parlamentu misle sve najgore.

- Misle da je to neko levo smetalo i slepo crevo u koji dolaze oni koji ne mogu da se snađu da budu nešto drugo nego će ostati poslanici. To je slika koju ne smemo da dozvolimo - ukazao je Dačić i istakao da je njegov zadatak da štiti ugled i dostojanstvo parlamenta.

Očekujem dobru saradnju sa predsednikom i vladom

Dačić, koji je i lider SPS-a, smatra da je ipak drugačija pozicija predsednika parlamenta u kojoj je on istovremeno i na čelu jedne stranke.

- Očekujem veoma dobru operativnu saradnju sa predsednikom Republike i Vladom Republike Srbije, predsednicom Vlade. Upravo na realizaciji naših strateških ciljeva u narednom periodu biće od velike važnosti oživljavanje dinamike rada parlamenta - poručio je Dačić.

Kaže da je spreman za dijalog i napominje da je parlament centralno mesto u kojem on treba da se vodi, na šta su, podseća, ukazali i Evropska unija i Evropski parlament.

Broj članova vlade nije centralno pitanje

Povodom navoda da se žrtvovao za stranačke kolege, da bi oni dobili ministarske pozicije, ističe da sa Vučićem nikada nije razgovarao u tim kategorijama.

- Mi smo razgovarali o poslu i o strategiji kako ćemo dalje. On je smatrao, a bilo je različitih opcija i sa njegove i sa moje strane, da ja najviše mogu da doprinesem sadašnjem trenutku i potrebi da parlamant uradi ono što se od njega očekuje, upravo na tom mestu predsednika parlamenta sa svojim iskustvom koje imam - napomenuo je Dačić.

Sa druge strane, kako je dodao, to nema veze sa brojem članova vlade. "O tome još nismo ni razgovarali niti je to centralno pitanje", rekao je Dačić.

- Ovo je bilo centralno pitanje naše strateškog odnosa – šta ću ja da radim, jer to je nešto po čemu se i stranka prepoznaje. Ali ja od juče nisam stranački čovek, nisam taj koje će braniti svoje stranačke interese niti interese koalicije koja me je predložila, već svih građana i svih poslanika - objasnio je lider SPS-a i predsednik Skupštine Srbije.

#Ivica Dačić

#predsednik Skupštine Srbije