AKTUELNO

Juče je održana sednica Predsedništva Srpske Desnice kojom je rukovodio predsednik Srpske Desnice Miša Vacić, a prisustovovalo je 27 članova Predsedništva SD u skladu sa državnim merama protiv pandemije korona virusa (skup ispod 30 ljudi) i poštujući fizičku distancu od 2 metra razmaka među prisutnima.

Na početku sednice Vacić je izneo izveštaj o učešću SD u izbornom procesu i rezultatima. Desnica je izašla na izbore u 20 lokalnih samouprava i prešla cenzus u osam. Potom je pohvalio najbolje rezultate odbora u Vranju, Vranjskoj Banji, Merošini, Lajkovcu, Pirotu, Lebanu, Niškoj Banji, Kraljevu, Novoj Varoši, Velikoj Plani…


Nakon izveštaja u kojem je zaključeno da je Srpska Desnica u ukupno 20 lokalnih samouprava skupila 14.901 overenih potpisa građana za kandidature odbornika izbornih lista SD na izborima 21.06., a ukupno u svih 20 opština i gradova SD je osvojila 23.540 glasova. Vacić je predsedništvu SD izneo svoju moralnu dužnost i dao svoju ostavku. Predloživši je na glasanje Predsedništvu Desnice, uz reči: „Dalje ti preuzmi” generalnom sekretaru Aleksandru Zdravkoviću. Aleksandar Zdravković stavlja ovaj predlog na javno glasanje, gde je jednoglasno odbijen.

Predsedavajući Vacić se zatim zahvalio svim članovima predsedništva SD na ukazanom poverenju i otpočeo svoje izlaganje o predlogu budućeg pravca Srpske Desnice.


Suština budućeg pravca je ulazak u institucije na republičkim izborima koji su najavljeni za godinu i po dana. Analizom neuspeha svih desnih opcija koje su izašle na parlamentarne izbore (DSS 2.4%, SRS 2%, Zavetnici 1.6%, Levijatan i Živim za Srbiju 0.8%). Vacić je predložio koaliciju sa svim relevantnim patriotsko desničarkim opcijama, među kojima je istakao da bi prvo pričao sa: pokretom „Levijatan”, strankom „Zavetnici”, pokretom „Živim za Srbiju” i svim drugim poput „Metle” ili monarhista koji su spremni na saradnju jedinstvenog desnog bloka, sa ciljem uvođenja nacionalizma u institucije.

Nakon što je detaljnije prisutnima obrazložio zamisao, zatražio je da Predsedništvo SD glasa o budućem pravcu koji je takođe jednoglasno usvojen.

Treća tačka dnevnog reda bila je unutrašnja rekonstrukcija Srpske Desnice. Tom prilikom je Vacić rasformirao postojeći izvršni odbor, smenio sve funkcionere tog organa SD i smenio svog dotadašnjeg potpredsednika u SD i najavio za novembar održavanja glavnog odbora i izbor novog izvršnog odbora Srpske Desnice, koliko budu dozvoljavali uslovi zbog pandemije korona virusa.

Predsedništvu je izneo na glasanje i nova imenovanja:

Igor Mandić, dosadašnji predsednik Gradskog odbora Kraljevo predložen je za koordinatora za moravički i raški okrug i poziciju potpredsednika Srpske Desnice. Suzana Stamenković, dosadašnji predsednik Gradskog odbora Niš je predložena za potpredsednika Srpske Desnice. Milan Petrović, dosadašnji koordinator za pirotski okrug je takođe predložen za potpredsednika Srpske Desnice. Sva tri predloga za potredsednika su jednoglasno usvojena od strane Predsedništva SD.

Zatim je predložio:

Darko Milanović, predsednik Gradskog Odbora Lajkovac je imenovan za koordinatora za kolubarski i šumadijski okrug. Goran Mikić iz predsednik opštinskog odbora Merošine je imenovan za koordinatora za niški okrug. Slobodan Popović imenovan je za koordinatora Podrinja. Nikola Marić je imenovan za sekretara Gradskog odbora Beograd. Željko Kozlina je imenovan za predsednika Opštinskog odbora Zemun. Dobrica Petrić je imenovan za predsednika Opštinskog odbora Rakovica. Saša Nebrigić Nebriga je imenovan za predsednika Opštinkkog odbora Palilula. Stefan Ognjanović je imenovan za predsednika Gradskog odbora Kragujevac. Ognjen Andrejević za njegovog potpredsednika.

Predloženo je osnivanje Saveta za vanredne situacije i krizne mere u kome je Jovan Miletić imenovan za predsednika saveta, a Marko Bogdanović imenovan je za potpredsednika saveta.

Vacić je posebno pohvalio Kolo žena Srpske Desnice na čelu sa Aleksandrom Đoković, u kome se okupljaju svi članovi Srpske Desnice lepšeg pola.

Nadalje je iznet plan i detaljniji program predstojećeg rada Srpske Desnice, koji je bio zatvoren za medije, ali smo iz nezvaničnih izvora dobili potvrdu da je najviše reči bilo o intenzivnijem angažovanju na problemu bezbednosti i migranata u Srbiji.

Sednica je trajala tri sata i završena je uz poštovanje svih propisanih mera države Srbije povodom pandemije korona virusa.

Poslednje što je Vacić rekao na predsedništvu SD: „Srbija mi je na prvom mestu, pa tek onda Srpska Desnica!”.

#Miša Vacić