AKTUELNO

Svečana primopredaja dužnosti između odlazećeg predsednika Tomislava Nikolića i izabranog Aleksandra Vučića biće obavljena sutra u 13 sati i 10 minuta u svečanoj sali Zgrade predsednika Republike, saopštila je Pres služba Predsednika.

Nikolić će dužnost predsednika predati Vučiću, nakon što on položi zakletvu u Narodnoj skupštini.

Nakon ceremonije stupanja Vučića na dužnost predsednika, Nikolić će ga dočekati ispred glavnog ulaza Zgrade predsednika Republike.

Pre primopredaje, predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković sazvala je posebnu sednicu na čijem dnevnom redu će biti polaganje zakletve predsednika Republike Aleksandra Vučića, a sednica je zakazana za 11 sati, saopšteno je iz parlamenta.

Foto: Tanjug

Vučić će polaganje zakletve učiniti nad Ustavom, čiji je poseban primerak napravljen za ovu priliku, a ispod Ustava Srbije na govornici u parlamentu nalaziće se i verna replika Miroslavljevog jevanđelja.

Planirano je da odlazeći predsedik Tomislav Nikolić uruči Vučiću državni pečat kao i posebnu zastavu.

U kabinetu budućeg predsednika na ovaj način će biti pokazano poštovanje prema državi, tradiciji i pravnim tekovinama.

Svečanost polaganja zakletve je pažljivo isplanirana sa idejom da se ustanovi tačna ceremonija stupanja na dužnost budućih predsednika.

Vučić će zakletvu položiti držeći desnu ruku na Ustavu Srbije koji će mu dati predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić.

Nakon ceremonije u Skupšitini, Vučić će otići na Andrićev venac gde će ispred zgrade Predsednišva biti upriličena smotra počasne čete pripadnika Garde i tri roda Vojske Srbije, kopnene, RV i PVO i rečne flotile, a načelnik generalštaba Ljubiša Diković podneće raport novom predsedniku.

Zatim sledi zvanična primopredaja dužnoti Nikolića i Vučića i kraći sastanak starog i novog predsednika.

Od polaganja zakletve 31. maja zvanično će početi da teče mandat Vučića kao šefa države, a od tog trenutka funkciju v.d. predsednika Vlade preuzeće prvi potpredsednik i šef diplomatije Ivica Dačić, koji će raditi taj posao sve dok Vučić ne dodeli mandat budućem premijeru za šta ima rok od 30 dana.

Foto: Tanjug

#Aleksandar Vučić

#Srbija

#predsednik

'