AKTUELNO

"Ova akcija je rađena dosta tiho, kako se to i radi, a osnovna ideja bila je da se Srbija zaustavi u svom napredovanju i jačanju bezbednosnih i odbrambenih kapaciteta", kaže Kajtez za Pink.

U borbi protiv organizovanog kriminala realizovane su dve velike akcije, prva je prisluškivanje, a druga tzv. “Otimač”, podseća Ljuban Karan, bivši pukovnik KOS. Kada je reč o akciji “Otimač”, izvršena su hapšenja, prikupljeni su dokazi i sve je predato tužilaštvo, a kada je reč o prisluškivanju, policija je završila svoj deo posla.

- Međutim, imam osećaj da tu tužilaštvo i sud nešto “zatežu” oko kvalifikacije krivičnih dela kojih ima više jer prisluškivanje ne ide samo za sebe. Dosad se pričalo da su podaci iz prisluškivanja ustupljivani mafiji, a ja ne mogu da prihvatim da tu nije umešan strani faktor, odnosno obaveštajne službe, velike svetske, pa i regionalne – kaže Karan.

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća da su i Milo Đukanović i Ramuš Haradinaj najavljivali “skidanje” Vučića i davali su praktično i tačne datume kada će predsednik Srbije biti sklonjen sa vlasti.

Prof. dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost kaže da su i prisluškivanje i delovanje kriminalnih klanova povezani sa stranim obaveštajnim službama i njihovim ekspoziturama u regionu.

- Ova akcija je rađena dosta tiho, kako se to i radi, a osnovna ideja bila je da se Srbija zaustavi u svom napredovanju i jačanju bezbednosnih i odbrambenih kapaciteta. Ideja je i da stranu, od koje se žele određeni ustupci, da ne kažem kapitulacija, treba učiniti što je moguće manje jakom i sposobnom – kaže Kajtez za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

Na kraju će se, kaže, videti da je ovo prisluškivanje i sve drugo što je rađeno, imalo za cilj slomiti otpor Srbije, učiniti njenu vlast manje sposobnom da se brani i odbrani i odraditi svoje geopolitičke interese.

Direktor Insituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost prof. dr Darko Trifunović kaže da crnogorska služba ne dozvoljava da se na teritoriji Crne Gore radi ono što su kriminalci radili na teritoriji Srbije, što ukazuje na to da je njihova kriminalna grupa oslabila naš sistem bezbednosti i u Srbiji su imali direktan put ka izvršnoj vlasti.

Foto: TV Pink Printscreen

- U Crnoj Gori nećete čuti da je neki državni sekretar ili ministar u sprezi sa ovakvim ubicama – kaže Trifunović. Kaže da su crnogorske službe procenile da su kriminalci za njih bitni za bezbednost generalno i ustupcima ih drže pod kontrolom.

Mladen Radulović, urednik portala Kurir.rs, kaže da je činjenica da se vlasti Crne Gore, od početka rata klanova, nisu bavili svojim poslom, već su žmurili na krvava ubistva koja su se dešavala, i u Crnoj Gori, i u Srbiji, a onda su se zločini prelili i na zemlje regiona.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o prisluškivanju, kaže da treba istražiti ko je i iz kog razloga izdao naređenje da se prisluškuje predsednik Srbije.

- Neophodno je da se istraga sprovede do kraja – kaže Radulović za Pink.

Ceo razgovor sa sagovornicima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Darko Trifunović

#Ilija Kajtez

#Ljuban Karan

#Mladen Radulović