AKTUELNO

Podrška Rusije nastojanjima Srbije da postigne održivo i uzajamno prihvatljivo rešenje za KiM u neposrednom dijalogu Beograda i Prištine je od nemerljivog značaja, izjavila je predsednica parlamenta Maja Gojković.

Na otvaranju drugog zasedanje Komisije za saradnju Skupštine Srbije i Državne Dume Ruske Federacije, Gojković je navela da Beograd ostaje otvoren za nastavak dijaloga u okviru kojeg će posebno insistirati da se poštuju postignuti dogovori.

-To se posebno odnosi na Zajednicu srpskih opstina - istakla je Gojković koja je zasedanje te komisije otvorila zajedno sa predsednikom Državne Dume RF Vjačeslavom Volodinom.

Zahvalila je na snažnoj podršci Rusije po pitanju Kosova i Metohije i na principijalnom stavu o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Posebno je zahvalila Rusiji na podršci Srbiji po pitanju KiM na multilateralnom planu, naročito u suprotstavljanju pokušajima samoproklamovane države Kosovo da postane članica organizacija poput Unesko, što bi, kaže Gojković, otvorilo put za destrukciju i nestanak neprocenjive kulturne baštine ne samo srpskog naroda, već i čitavog sveta.

Naglasila je da je proces evropskih integracija strateški spoljnopolitički prioritet Srbije, uz saradnju sa tradicionalnim prijateljima i partnerima, među kojima je Rusija.

Ocenila je da je saradnja dva parlamenta odlična i na multilateralnom planu, u međunarodnim parlamentarnim organizacijama. Istakla je da se ekonomski odnosi Srbije i Rusije kreću uzlaznom linijom, te da je Rusija jedan od strateških ekonomskih i vodećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i značajan investitor u srpsku privredu.

Gojković kaže da postoje i potencijali za produbljivanje te saradnje, posebno u oblastima poljoprivrede, turizma, infrastrukture, energetike, kao i u domenu kreditno-finansijske saradnje.

Istakla je da je Srbija posveaena i suprotstavljanju ekstremizmu i fundamentalizmu u cilju očuvanja bezbednosti, mira i stabilnosti kao uslova ukupnog razvoja.

Foto: Tanjug

-Osuđujemo sve vidove i manifestacije terorizma i zalažemo se za principijelnu saradnju u borbi protiv terorizma kao globalne opasnosti - kaže Gojković.

Navodeći da je Srbija posvećena vojnoj neutralnosti, Gojković je rekla da dva parlamenta već ostvaruju dobru saradnju u Parlamentarnoj Skupštini Dogovora o kolektivnoj bezbednosti, u kojoj naša delegacija ima status posmatrača.

U svojstvu predsednika Odbora za kulturu i informisanje, Gojković je saradnju sa Rusijom u oblasti kulture ocenila kao plodnu i raznovrsnu, te naglasila veliku pomoć Rusije u unutrašnjem oslikavanju Hrama Svetog Save u Beogradu koju vidi kao potvrdu srpsko-ruskog prijateljstva i uspešne saradnje.

Volodin je rekao da Komisija za saradnju Skupštine Srbije i Dume postaje važno mesto za još aktivniji politički dijalog, te da je zasedanje tog tela prilika da se razmotre problemi bezbednosti, terorizma, kao i suprotstavljanje ilegalnim migracijama i krijumačarenju ljudi.

-Terorizam ne zna za granice. Svi treba da budemo jedinstveni protiv tog zla-kaže Volodin.

Govoreći o temama na zasedanju Komisije, među kojima su i ekonomska i trgovinska saradnja, Volodin kaže da Rusija računa da odnosi u oblasti trgovinske saradnje rastu i da će se videti rezultati postignuti na Medunarodnom ekonomskom forumu koji je pre nekoliko dana završen u Sankt Peterburgu.

On se osvrnuo i na prijateljske veze dve države, navodeći da dva naroda nikada u svojoj istoriji nisu jedni drugima okrenuli leđa.

#Kosovo

#Rusija

#Srbija

'