AKTUELNO

"Pred Srbijom je izazovan period tokom kojeg je važno da pobedi politika mira i stabilnosti. Samo na taj način će ekonomija nastaviti da se razvija, i u Srbiji, i u regionu", kaže predsednik opštine Obrenovac.

Jednog dana će se Albanija definitivno ujediniti - puškom i barutom ili referendumskim kutijama. Ovu preteću poruku preko društvenih mreža poslao je funkcioner "Samoopredeljenja", partije Aljbina Kurtija, Fidan Ademi.

Komentarišući ovu izjavu, Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac, podseća da prethodnih dana slušamo i optužbe za navodne ratne zločine, na račun igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića, ali da vidimo i pritiske da se prizna nezavisnost Kosova.

- Zbog promenjenih globalnih okolnosti i poremećaja u svetskoj ekonomiji usled pandemije, vidimo da je Grčka pritisnuta da prizna nezavisnost Kosova. Očigledno je da je pred nama izazovan period, a u narednim mesecima je važno da pobedi politika mira i stabilnosti. Trudićemo se da to bude naša obaveza, jer mir i stabilnost na Balkanu će pružiti mogućnost da se ekonomija razvija, ne samo u Srbiji, već i u zemljama regiona – kaže Čučković za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

Aljbin Kurti ne krije da je za projekat Velike Albanije i najglasniji je od svih albanskih političara, kaže Branko Radun, politički analitičar.

- Kurti nikada nije ni krio da je za Veliku Albaniju, javno ju je promovisao i to nije nešto novo. Novi su tonovi i sada se ova ideja izlaže još agresivnije. Ovo je poruka svima, ne samo Srbiji i Srbima, već celom okruženju, jer Velika Albanija ugrožava i druge države – kaže Radun.

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća da se mapa tzv. Velike Albanije prostire na deo Crne Gore, Makedonije, čak i Grčke.

- Albanci su na ovaj način postavili ciljeve koji ugrožavaju ceo Balkan – kaže politički analitičar.

#Branko Radun

#Miroslav Čučković