AKTUELNO

Novinar je prokomentarisao današnje naslove u dnevnoj štampi.

Novinar Zoran Ostojić izjavio je, prelistavajući današnju štampu na televiziji Pink, govoreći o intervjuu premijerke Ane Brnabić koji je dala za beogradski medij, da Srbija ne sme da dozvoli da bira između Evropske unije i Rusije.

- Ako bismo se našli u ovoj situaciji, izabrali bismo svakako EU - smatra Ostojić, dodajući da će trebati mnogo vremena da Srbija postane nezavisna država.

Mnogo posla ima, kako je dodao, i do priključivanja Srbije Evropskoj uniji, a cilj naše zemlje nije članstvo, već put do članstva, tokom kojeg mnogo stvari treba da se promeni u državi.

Foto: TV Pink

- Možda se nešto i promeni, pa ne bude potrebe da se priključimo Evropskoj uniji, jer radeći na njenom putu, postaćemo država kao svaka evropska, samo bez članstva. Možda nam ono neće ni trebati - smatra novinar.

Srbija neće imati "popust" kao Rumunija i Bugarska kada je reč o priključivanju EU i dosta smo zaostali 2003. godine kada je ubijen premijer Zoran Đinđić, baš sa ciljem da se Srbija udalji od članstva.

Kada je reč o pomenutoj peticiji Saše Jankovića o zahtevu za gašenjem televizije Pink, Ostojić je istakao da se sve više provlači reketaško novinarstvo.

- Danas niko ne može da kaže da je Kurir medij koji osvetljava Srbiju, verovatno postoji određena pozadina koju ja nisam u stanju da dokučim, ali verovatno ima veze sa odlukama koje Srbija treba, i nadam se da će doneti u narednom periodu - rekao je Ostojić.

Kako je dodao, novinarska udruženja treba da se oglase onda kada je novinarstvo kao profesija ugroženo, mada se često ne oglašavaju kada treba. Treba da se bave standardima, profesijom i poštovanjem kodeksa svojih članova.

Pročitajte još: VELJKO ODALOVIĆ ZA TV PINK: Dokle god su zločinci na slobodi i na javnim funkcijama mi problem nismo rešili (VIDEO)

- Nije svako ko radi u medijima novinar, to udruženja treba da shvate. Oni koji hoće da se bave reketiranjem, ne treba da se bave novinarstvom i nazivaju sebe novinarima - istakao je Ostojić.

Kada je reč o neplaćanju poreza Aleksandra Rodića, on je istakao da je došao trenutak da se dugovanje vrati.

- Poreski dug se predstavlja kao napad na slobodno novinarstvo. Pozadina iza ovoga postoji, a pozadina nije samo novac - zaključio je Ostojić.

#EU

#Mediji

#Zoran Ostojić

'