AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić govoreći o jučerašnjim događajima vezanim za Makedoniju, istakao je da su to "vrlo delikatne stvari", kao i da o njima treba razgovarati, da se Vlada Srbije trudi da o svemu razgovara, ali da ne želi da ugrozi interese naše zemlje, kao ni mir i stabilnost u regionu.

-Imali smo informacije o ofanzivnom delovanju prema Srbiji i zato smo povukli celokupno osboblje na konsultacije, koje ćemo imati naredne nedelje i onda će se deo tog osoblja vratiti u Skoplje, a ambasadorka najverovatnije će se vraiti u septembru - istakao je Dačić u Jutarnjem programu TV Pink.

Dačić je rekao da je odluka Srbije da povuče osoblje Ambasade u Makedoniji zapravo poruka Skoplju da sve znamo i šta su se dogvarali i šta su dogovorili, a to je, istakao je, nešto što se ne radi prijateljima.

Time, kaže, Srbija želi da smiri novonastalu situaciju sa Makedonijom koja se ne zasniva na pretpostavkama, već na nedvosmisleno utvrđenim radnjama koje govore o pojačanom ofanzivnom delovanju prema Srbiji.

-Važno je da se naglasi da Srbija nikada ništa nije preduzela protiv Makedonije, bili smo korektni i konstruktivni i da nikada se naša zemlja nije mešala u njene unutrašnje stvari - naglasio je ministar, napominjući da veruje u reciprocitet.

Foto: TvPink Printscreen

Želimo, istakao je, dobrosusedske odnose, ali oni moraju da se baziraju na principima reciprociteta.

Foto: TvPink Printscreen

-Pitanje imena za Makedoniju, je isto što je i pitanje Kosova za nas, ali jednostavno nije bilo reciprociteta, mi smo nabili prst u oko našim prijateljima Grcima, koji nisu priznali Kosovo - podsetio je Dačić.

Podsetio je da Makedonija ima problem i da definitivno nije razrešila pitanje imena države. Na poruku makedonske vlade da će se oni po pitanju kandidature Kosova za članstvo u Uneskou voditi stavovima većine država članica EU, Dačić je napomenuo da, ako bi Srbija imala stav Evropske unije, onda bi svakako mogla da poništi raniju odluku i prizna Makedoniju pod imenom pod kojim ona sedi u Briselu - a to je BJRM.

Ministar je kazao i da ničeg nema čudnog u tome što će Makedonija podržati članstvo Kosova u Uneskou, ali je, citirajući nemačku kancelarku Angelu Merkel, rekao "da se to ne radi prijateljima".

Što se prisluškivanja tiče, to ga ne brine, jer on, kako naglašava, to što priča telefonom govori i javno. -Ali to može imati teške posledice po naše državne intrese, jer cilj takvog delovanja je da dođe do svakakvih lažnih optužbi da od Srbije preti opasnost i da Srbija želi da inscenira neke sukobe u Makedoniji - naveo je Dačić i istakao da je situacija zapravo "sasvim obrnuta".

Što se tiče napada pojedinih opozicionih političara, Dačić kaže da je lako tvitovati, lajkovati i hejtovati sa udaljenih destinacija i da se zna šta su oni doneli od odluka, a da sadašnja vlada ide u u pravu smirivanja tenzija.

Istakao je da opozicioni političari samo žele da kritikuju sadašnju vlast, a da se vide rezultati njihove spoljne politike na delu.

-Vučić će razgovarati sa Zaevom, to je veoma važan razgovor, kao i premijerka Brnabić, jer želimo da normalizujemo odnose, ali svi zanaju moj lični stav - kako vi prema nama, tako mi prema vama - naglasio je prvi potpredsednik vlade.

#Ivica Dačić

#Makedonija

#Odnosi

'