AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa samoprozvanim kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini da su danas otvoreni razgovori o dugoročnijim odnosima Srba i Albanaca.

Predsednik Srbije takođe je tokom sastanka otvorio pitanje hapšenja Bogdana Mitrovića u Suvoj Reci koje je ocenio kao vrhunac licemerja navodeći da ga je prijavio čovek koji je zadužen za povratak srpskih izbeglica u opštini Suva Reka.

Od konkretnih pitanja, koja su već bila deo dijaloga Beograda i Prištine, potvrđen je dogovor o pravosuđu, najavljeno otvaranje Mosta na Ibru do kraja godine i konstatovano da po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština Priština nije načinila nikakav napredak, rekao je predsednik Srbije novinarima u Briselu.

Vučić je istakao da bi rešenje istorijskih odnosa Srba i Albanaca mnogo značilo i za Beograd i za Prištinu, te da će se ti razgovori nastaviti, mada, istakao je, niko nije preveliki optimista.

Ipak, rekao je Vučić, "vidimo malu šansu rešavanje istorijskog pitanja između Srba i Albanaca i moramo da je iskoristimo".

-Da li želimo ili vidimo priliku od 1 ili 2 odsto da rešimo naše istroijske probleme koji traju gotovo 300 godina? Tu malu šansu vidimo i zato ćemo se za rešavanje problema boriti svim srcem i svom snagom, ma kako te šanse bile ne prevelike - objasnio je on. -Vredi probati zbog budućnosti -  rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je ocenio da je najbolja definicija današnjih razgovora da su bili otvoreni i da su vođeni oko sveukupnih regionalnih pitanja, posebno odnosa Beograda i Prištine.

-Potvrdili smo dogovore koji su ranije postignuti i njihovu implementaciju posebno oko pravde i pravosuđa. Razgovaraće se sa željom da se do nove godine završi, ukoliko to bude moguće, oko mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici. Tu se razgovori nastavljaju - najavio je on.

Vučić je istakao da je je ono što je najvažnije da se vode razgovori oko dugoročnijeg, stabilnijeg rešenja u odnosima Beograda i Prištine, Srba i Albanaca uopšte, i da su u otvorenim razgovorima iznete naše ideje i viđenja na na korektan način poštujući drugu stranu, i jedni i drugi, pred predtsvanicima EU, razumevajući da bi rešavanje tog problema značilo mnogo i za Beograd i Prištinu, i dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu.

Razgovori, kako je kazao, biće nastavljeni na različite načine i telefonskim kontaktima, šatl diplomatijom, i u Njujorku gde će obe strane imati više važnih sastanaka.

Dodao je da je moguće čak da neki sastanci budu održani zajedno, ali da to zavisi da li će biti moguće u prostorijama EU da se organiuzuje ili ne.

-Češći susreti su pred nama, da vidimo može li nešto da se uradi. Niko od nas nije preveliki optimista, ali ponoviću što sam rekao svima u Beogradu i Hašimu Tačiju, kao i Mogerini, da ako imamo jedan ili dva odsto šanse da nekakav dogovor postignemo vredi da to probamo, zbog naše dece i budućnosti -poručio je Vučić.

Rekao je da je danas bilo reči o Zajednici srpskih opština i da su on i Marko Đurić konstatovali da tu nemamo pomaka i napretka.

-Insistirali smo na tome i nastavićemo da to činimo. Ali ako možemo svi zajedno i neka veća pitanja da rešimo, onda bi i to pitanje bilo rešeno - podvukao je on. Vučić je istakao da nema nikakve promene formata u dijalogu Beograda i Prištine.

-Mi ne radimo bilateralno, iako nemamo ništa protiv da razgovaramo jedni sa drugima i kada smo sami. Radimo pod okriljem EU, Unija je ta koja organizuje naše susrete. Da li ćemo se naći u Njujorku, Briselu, na Marsu ili negde drugo, ovo sam metaforički rekao, to će btii pod okriljem EU. Ona je pokrovitelj naših razgovora i pod čijim okriljem se vodi razgovor i tako će ostati u bduućnost - naglasio je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Brisel

#Federika Mogerini

#Hašim Tači

#Sastanak

'