AKTUELNO

Skupština Srbije počeće danas prvu sednicu redovnog jesenjeg zasedanja, a na dnevnom redu biće 11 tačaka, među kojima su Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu i izmene Zakona o državnim službenicima.

Redovno jesenje zasedanje počeće uz postavljanje garde na ulazu u Dom Narodne skupštine i državnu himnu, a na prvoj sednici poslanici će razmotriti i izmene Zakona o informacionoj bezbednosti, kao i Predlog zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju.

Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu treba da obezbedi jednake mogućnosti za stručno usavršavanje zaposlenih u javnoj upravi i omogući dalje unapredenje rada javne uprave.

Ovaj vid edukacije biće sistemski organizovan i na republickom i na lokalnom nivou, a najznačajnija novina je da će biti obavezan i za najviše funkcionere - ministre, predsednike opština i načelnike.

Predviđeno je da Nacionalna akademija funkcioniše kao nezavisna institucija, pod nadžorom Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i imaće mogucnost da potpisuje ugovore o saradnji sa vodećim svetskim univerzitetima.

Premijerka Ana Brnabić nedavno je rekla da ima velika očekivanja od Nacionalne akademije za javnu upravu, za koju očekuje da će biti uspostavljena sredinom sledeće godine.

Na dnevnom redu prve sednice redovnog jesinjeg zasedanja biće i izmena Odluke o utvrdivanju sastava stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, koje je podnela predsednica parlamenta Maja Gojkovic, kao i više predloga odluka o izmenama Odluke o izboru clanova i zamenika clanova skupštinskih odbora, koje su podnele poslaničke grupe SRS, SNS i Nova Srbija - Pokret za spas Srbije.

#Skupština

#Skupština Srbije

'