AKTUELNO

Srbija je u prethodnim godinama odradila jako puno posla na ekonomskom planu, postoji politička dinamika u procesu pristupanja EU, ali reforme moraju da se nastave kako bi išla dalje i otvorila nova poglavlja, izjavio je danas šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

Ilustrujući ostvareni napredak ciframa, koje su, prema njegovim rečima, sve bolje, Fabrici je rekao da se izvoz Srbije u EU u proteklih sedam godina gotovo utrostručio sa 3,2 milijarde evra na 8,8 milijardi evra u prošloj godini.

Kompanije iz država članica EU u Srbiji već zapošljavaju 200.000 gradanja, a EU je od početka pokretanja procesa pregovora, putem grantova, ulila u Srbiju oko tri milijarde evra u proteklih 15 godina.

"Moja poruka je - imamo političku dinamiku, imamo vremenski okvir, što će biti povezano sa procesom kredibilnih reformi u regionu Zapadnog Balkana. Kada je reč o Srbiji, cifre su sve bolje, ali moja poruka je da ne treba biti pasivan i da reforme moraju da se nastave i da vode Srbiju dalje i napred", istakao je Fabrici na konferenciji "Investiranje u evropsku budućnost Zapadnog Balkana".

Najavio je da će Srbija uskoro otvoriti nova poglavlja u procesu pristupanja EU i ukazao na potrebu reformisanja državne uprave, što je Srbija pokrenula, kao i na značaj reformi koje se odnose na vladavinu prava, jer je to "izuzetno kompleksna oblast o kojoj bi Srbija trebalo da krene da pregovara, a ne da je ostavi za kraj".

-Srbija ne treba da sprovodi reforme zbog EU, već zbog interesa građana, kako bi se poboljšao život ljudi - naveo je Fabrici, dodajući da reforme zahtevaju angažovanje svih činilaca u društvu.

U februaru će, kako je najavio, biti objavljena strategija za Zapadni Balkan.

Konferencija, koju su organizovali Evropski pokret u Srbiji i Međunarodni evropski pokret uz podršku Evropske investicione banke (EIB), posvećena je ulozi, direktnoj koristi i transformativnoj snazi EIB u procesu evropskih integracija i načinima za prevazilaženje prepreka u procesu reformi i evropeizaciji Zapadnog Balkana.

Diskusije se vode u okviru tri panela: reforme javnih politika i promene političkog konteksta u svrhu evropskih integracija, Agenda povezivanja, i održivi razvoj.

Istovremeno, ovo je prilika za susret između predstavnika civilnog društva, privrede i kreatora javnih politika, ističu organizatori skupa.

#Poglavlje

#Sem Fabrici

#Srbija

'