AKTUELNO

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović pozitivno je ocenila posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Turksoj, istakavši da je ona od velike važnosti za očuvanje mira na Zapadnom Balkanu i spuštanje tenzije u odnosu sa Bosnom i Hercegovinom.

- Posetu Vučića Turskoj moramo sagledati iz dva ugla - Turska već neko vreme pokušava da se pozicionira kao poserednik među Srbima i Bošnjacima, ali i u drugim kontekstima na Zapadnom Balkanu.

Sa druge strane tokom prošle godine, ali i nekoliko prethodnih godina smo imali velike amplitude u odnosima Srba i Bošnjaka, što se videlo i tokom poslednje posete predsedništva BiH Beogradu kada je došlo do isakanja Bakira Izetbegovića i to pred kamerama - rekla je Joksimović gostujući u emisiji “Novo jutro” na Televiziji Pink.

Prema njenim rečlima, važno je da dođe do smirivanja tenzija, ali i konkretnih rezultata.

- Kada su ti rezultati u ekonomskoj sferi, onda su najpitkiji. Ključni rezultat posete je pitanje povezivanja Sarajeva i Beograda - naglasila je Joksimović.

Kako je dodala, nije bilo teško oderditi koji je prioritetni infrastrukturni projekti važni za Beograd i Sarajevo, ali znamo da je postojalo ozbiljno nesalaganje oko trase i da je Bosanska strana bila ta koja je blokirala temu daljeg razvoja ovog projekta.

- Uloga Turske je dvostruka - da se dogovori trasa da svi budu zadovoljni i da se pojavi kao neko će ovaj projekat finansijski podržati - dodala je Janković.

Direktor Beogradske poslovne škole prof. dr Đuro Đurović je pohvalio napore predsednika Srbije da očuva mir na Balkanu.

Foto: Printscreen

- Treba imati snage za preuzimanje odgovornosti za nasleđene probleme koje Vučić želi da rešava - ocenio je Đurović i dodao da je veoma važno razgovarati sa svim političkim faktorima u regionu koji postoje kao faktička realnost.

#Aleksandar Vučić

#Aleksandra Joksimović

#Turska

'