AKTUELNO

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost, organizacije i partneri okupljeni oko njega, pozivaju Miroslava Lajčaka da učini sve što u njegovoj moći kako bi zaštitio Srbe i nealbance koji žive na Kosovu i Metohiji i da prekine konstantan progon prištinskih vlasti.

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta, u ime okupljenih NVO, za medije je saopštio:

"Očigledno je da se prava Srba konstantno krše na Kosovu i Metojihi i važno je da Lajčak učini sve što treba kako bi se prekinuo konstantni progon Srba. Potpuno je očigledno da predsednik Vučić, politički predstavnici Srba i srpski narod korektno postupaju u novonastalim okolnostima i uzdržavaju se od svega što bi moglo da pogorša situaciju, ali jasno je da se progon prištinskih vlasti samo uvećava", podvukao je Spasić i dodao:

"I Srbi imaju svoja ograničenja u toleranciji konstantog progona vlasti u Prištini i jasno je da se to mora uzeti u obzir. Jasno je da predsednik Vučić čini sve kako bi se očuvao mir na KiM, ali stalne provokacije mogu da eskaliraju u spontani i nezadržv bunt srpskog naroda koji može imati dalekosežne posledice, a to nam ne treba" - zaključio je Spasić.

Spasić je naveo i to da će NVO iz Srbije insistirati i kod Evropske komisije da se prekine progon Srba na KiM.