AKTUELNO

Predsednik skupštinskog Odbora za evrointegracije i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine rekao je i da kolaboracija u Drugom svetskom ratu nije pitanje žrtava komunističkog režima, nego je to pitanje kolaboracije sa okupatorom i tu nema razgovora

Nenad Čanak, predsednik skupštinskog Odbora za evrointegracije i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine za „Novo jutro“ Televizije Pink rekao je da mu je Mekalister, kada je bio u poseti Narodnoj skupštini, decidirano rekao da ne postoje značajnija ili manje značajna poglavlja, i da dok se sva ne otvore, nema ulaska u Evropsku uniju.

- Mi smo uspeli da otvorimo 12 od 35 poglavlja. Tri su u najavi, videćemo šta će se tu dešavati. Za sat vremena ću biti na sastanku sa Hanom, gde ću se više truditi da slušam nego da pričam. Evropska unija, šta god ko o njoj mislio, je jedna moćna svetska organizacija. Nama je ona strateški cilj. Ona nije savršena i ima niz problema - istakao je Čanak.

Foto: Printscreen

Kako kaže, nekada je bio eurofanatik, a sada je više eurorealista, zato što je imao prilike da vidi kako izgleda i zamrznuti konflikt na Kipru i kako izgleda izjašnjavanje na referendumu u Kataloniji, i da su to stvari koje jasno govore da treba ostaviti blato sa cipela ispred vrata EU i dodaje da se ona i dalje razvija.

- Sada se zaoštrava međunarodna situacija, Rusija ima svoje interese na ovim prostorima, balkansko bure baruta ima dva glavna fitilja, a to su Republika Srpska i pitanje Kosova. U tom smislu mislim da je ovo važna stvar - naglasio je Čanak.

Komentarišući neonacističke skupove desničarskih organizacija Čanak je rekao da samo budala misli da će radeći istu stvar doći do drugog rezultata.

Foto: Printscreen

- Ono što je meni zastrašujuće, to je sa jedne strane priča o rehabilitacijama iz Drugog svetskog rata. Kolaboracija u Drugom svetskom ratu nije pitanje žrtava komunističkog režima, nego je to pitanje kolaboracije sa okupatorom i tu nema razgovora -istakao je Čanak.

On je povodom toga rekao da bi se ugledao na logore na Banjici, na Staro sajmište i da bi otišao do Šumarica da malo promisli o tome da li treba rehabilitovati Milana Nedića čija je srpska državna straža hapsila ljude i dovodila pred nacističke mitraljeze.

- Tu nekog velikog razgovora nema. To što se dogodilo da se tako nešto dogodi u Beogradu, što se takve stvari događaju u Srbiji je posledica prljavih ruku, siromaštva i nehigijene. Sve je to vrlo jednostavno. Zato se mora stati na put. Liga socijaldemokrata Vojvodine je dala predlog zabrane fašističkih okupljanja i isticanja fašističkih simbola. Taj predlog je usvojen i sada taj zakon postoji - objašnjava Čanak.

#Nenad Čanak

#Novo jutro

'