AKTUELNO

Komentarišući odlaganje sednice na kojoj je trebalo da se glasa za rezoluciju o Srebrenici, Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strategijski menadžment, rekao je za Novo vikend jutro kod Jovane Jeremić na TV PINK, da je na delu slom međunarodnog prava, dodajući da se se u pravnoj nauci u praksi veoma dobro zna šta je ratni zločin a šta genocid.

- Ta tema koju deo tog kolektivnog zapada pokušava da nametne, nema nikakve veze ni sa pravnom teorijom ni sa pravnom praksom genocida. Očigledno je da, ako neko smatra da neko može da lobira da se nešto izglasa, onda mogu da menjaju teze i pravne postulate – rekao je Rabrenović.

Kako kaže, čini mu se da ovo odlaganje pokazuje da im ne ide najbolje skupljanje većine glasova i da pokušavaju da konsoliduju svoje redove, jer je predsednik Srbije sa svojim timom napravio jako dobar rezultat da ta rezolucija ne prođe baš tako lako.

- Čini mi se da im treba vremena da se reorganizuju i da pokušaju, ucenama pre svega, da izglasaju tu rezoluciju, nekoliko dana kasnije – rekao je Rabrenović.

Politički filozof Dragoljub Kojčić, rekao je da se naši ljudi bore na fantastičan način, ali dodaje, problem je što je zapad u civilizacijskoj defanzivi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Od kada je srušen Berlinski zid, oni su počeli da ga na kulturan način podižu. Taj moderni zapad nije samo preglasavanje demokratije, već istovremeno i vladavina prava, a pravo ne može da bude podrložno preglasavanju – rekao je Kojčić.

Kako kaže, ovo jeste ratni zločin, ali ne može da bude nikako genocid, jer su obezbeđeni uslovi i autobusi za sve one koji nisu nosili pušku.

- Znate gde je problem, zašto ne čačnu problem Sarajeva, gde su neselektivno ubijeni 300 Srba, od malih beba do starica? – ističe Kojčić.

On je rekao da ovde imamo vrlo ozbiljan problem generalno za svet, da li će se vratiti u koridore prava i vladavine prava ili nećemo.

Foto: TV Pink Printscreen

Nebojša Obrknežev, magistar naftnog inženjerstva, rekao je da se naša grbača stalno lomi od velikih svetskih sila, dodaje da ipak, oni kreću jednim bespovratnim pravcem.

- Srbija treba da istupi iz Saveta Evrope, ako oni onu elementarnu definiciju povezuju sa onim što se na Kosovu i Metohiji čini sa srpskim življem, mislim da je u Srbiji ljudska prava i demokratija na mnogo višem stupnju – rekao je on.

Smatra da je odlaganje same sednice diplomatski uspeh naše države.

Autor: