AKTUELNO

Nakon posete ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova Srbiji, i nakon jučerašnje prezentacije mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save na Vračaru, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je ruskim prijateljima na poštovanju Srbije i njene nezavisnosti i suverniteta.

- To je bio jedan vrlo važan i veoma upečatnjiv događaj. Posle toliko godina, kreće se ka završetku Hrama, i simbolizuje vezu između dve zemlje, koliko god bio srpski Hram, to ćše uvek biti zajednički Hram - rekla je Ljubinka Milinčić, glavna urednica srpske redakcije "Sputnjik".

Kako kaže, veza između Srba i Rusa je večita. BIla je i uvek će biti večita.

- Ova poseta je potvrdila bar tri, četiri krupne stvari. Prvo, strateško partnerstvo koje nije sporno, drugo da će učestvovati Rusija i sasvim sigurno da se to mora rešavati u UN - rekao je diplomata Zoran Milivojević.

Kako kaže, Minhenska konferencija je ovoga puta bila skrajnuta i ona potvrđuje da je svet postao multipolaran i da su sasvim drugačije okolnosti sada u svetu, i dodaje: - Mi čak nismo ni bili tamo, tamo je više bio neki vapaj kako i šta uraditi u budućnosti jer su se stvari promenile. Svet je krenuo u nekom drugom pravcu i postaje multipolaran.

- Lavrov je bio jasan u Beogradu, da se pitanje Kosova ne može prelomiti preko kolena, da postoji neka rezolucija 12 44, da se bez UN to ne može rešiti i ako nema nekog koncezusa i sporazuma - rekao je Milivojević.

Foto: Printscreen

Miličić ističe da je ova poseta pokazala još jednom kako se diplomatski razgovara. - Nismo čuli ni jedno morate. Naravno da taj centar nikome ne smeta, ali Americi smeta sve što je rusko. Oni žele Rusiju skroz da marginalizuju - rekla je Milinčić, i dodala:

- Ovde na Balkanu mora da postoji neko mesto odakle se pomaže u nesrećama, centar je srpsko-ruski i to je nešto što Srbiji treba. Rusija nas jako dobro razume i vidi koliki su pritisci na Srbiju.

Foto: Printscreen

- Nisam sigurna da će Amerikanci da se uključe u razgovor o Kosovu, ali uključivanje Rusije me podseća na vraćanje tog problema u UN. Oni su iz UN njima je omogućeno da rade to što rade - rekla je Milinčić.

- Lavrov je bio veoma jasan zato što se kosovsko pitanje zaoštrilo, i on je iz Begorada poslao poruku da treba imati na umu da je kosovsko pitanje ipak međunarodno pitanje vezano za međunarodno pravo i da se ne može na drugi način rešavati - rekao je Milivojević.

#Hram Svetog Save

#Ljubinka Milinčić

#Zoran Milivojević

'