AKTUELNO

Naslovne strane i aktuelne teme za NOVO JUTRO komentarisali su marketinški stručnjak Nebojša Krstić i novinarka Olivera Miletović, posebno se osvrćući na hapšenje Srba na Kosovu koje je u prethodna dva dana potreslo javnost.

U danima kada je nastavljen dijalog Beograda i Prištine u Briselu, na Kosovu i Metohiji ponovo je došlo do hapšenja i fizičkog napada na Srbe. Najpre je preksinoć u policiji zadržan Milorad Zajić (69) iz Kline, pod sumnjom da je počinio ratni zločin, a potom je juče, u selu Donji Dragoljevac kod Istoka, pretučen povratnik Blagoje Zuvić.

Ako se pokaže da je hapšenje samo pokušaj da se skrene tema sa nastavka dijaloga Beograda i Prištine, onda je to skandalozno i vrlo loše za napredak, smatra marketinški stručnjak Nebojša Krstić.

Foto: TV Pink

- Svako zdravog razuma zna koliko je dijalog važan, ovo je mirovni proces koji treba da pronađe rešenje, a uporno se destruira – kaže Krstić.

On podseća i na zatvaranje i maltretiranje Olivera Ivanovića, koga su nakon nekog vremena pustili jer nije bilo dokaza, a zatim je došlo do njegove likvidacije, za koju krivac još nije pronađen. Do ubistva je došlo baš na dan kada su pregovori trebali da se nastave, ali su zbog ubistva ponovo zaustavljeni.

Novinarka Olivera Miletović kaže da ovo nije ništa neuobičajeno, već je ovakvo ponašanje “postal pravilo”.

- Ovo je jedna vrsta destabilizacija i pokušaj da se dijalog zaustavi – kaže novinarka.

Kada je reč o sramnom epilogu u vezi slučaja “Žuta kuća” u kojem se odustalo od krivičnog gonjenja osumnjičenih za trgovinu ljudskim organima, Krstić kaže da ovakva vrsta zločina ne zastareva i da će morati da se nađu počinioci.

Foto: TV Pink

- Ovaj slučaj će nastaviti da opterećuje kosovske lidere koji su optuženi za ova zverstva, ovo je stvar zbog koje evropski političari odbijaju da učestvuju na multilateralama na kojima su oni prisutni. Zato će biti potrebno da se ova ratna garniture političara sa Kosova zameni nekom koja neće biti opterećena ratnom prošlošću – smatra marketinški stručnjak. Ovo će biti, kako ističe, olakšavajuće za nastavak dijaloga.

Komentarišući film "Oprestite mi moju prošlost" koji se bavi Aleksandrom Vučićem, Sinišom Malim i Goranom Vesićem koji su predstavljeni kao "preletači" i političari koji su zarad ličnih interesa menjali stavove, Miletović podseća da se Vučić odvojio od Radikala i 2008. osnovao svoju stranku, što se već dešavalo u istoriji domaće političke scene.

- Vučić je za četiri godine (od 2008. do 2012.) napravio odličan rezultat i osvojio vlast. Neki kažu da je promenio politiku, ali ja smatram da je ostao na stanovištu srpske politike, dodajuću evropsku - kaže novinarka.

Krstić kaže da se "samo magarci ne menjaju", te da je normalno da čovek uči i menja poglede ne svet.

Foto: TV Pink

- Svako ima pravo da politički deluje kako mu se dopada - kaže marketinški stručnjak.

#Nebojša Krstić

#Novo jutro

'