AKTUELNO

Ankara i Vašington u ratu zbog Kosova!

Nakon što je Priština izručila šestoricu turskih državljana koje Ankara traži zbog terorizma (navodi se da su deo mreže Fetulaha Gulena), Ramuš Haradinaj je ekspresno smenio ministra unutrašnjih poslova i šefa obaveštajne službe, ogradivši se od pomenute akcije, što je učinio i Hašim Tači, ali onda je zagrmeo Erdogan.

- Pitam premijera Kosova - po čijoj naredbi si učinio takav korak? Otkad ste počeli da štitite one koji su pokušali puč protiv Republike Turske? - rekao je Erdogan, naglašavajući snažnu podršku koju je Turska pružila Kosovu tokom borbe za nezavisnost od Srbije i onda dodao da očekuje da kosovski narod neće podržati taj potez, rekavši da se „politika ne može ostvariti putem daljinskog upravljača“.

Čitaku i Ljimaj napali Erdogana

Vljora Čitaku, kosovska ambasadorka u Americi, stala je u odbranu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja napisavši da „parlament i građani Kosova biraju premijera“. Fatmir Ljimaj, zamenik premijera Kosova, poručio je da Kosovo želi dobre odnose sa svima, ali da vazal neće biti nikome.

Kako smatra profesor Darko Trifunović sa Fakulteta za bezbednost, Redžep Tajip Erdogan u sukobu sa Amerikom može ići toliko daleko da čak postoji mogućnost da razmotri i povlačenje priznanja Kosova.

- Očigledno da se nastavlja sukob Turske i Amerike. Ankara ima razgranatu mrežu na Kosovu, a bila je među prvim zemljama koje su ih priznale. Turska diplomatija nije bez saveznika, što ćemo videti već na narednoj skupštini Interpola kada se bude glasalo o prijemu Kosova, tako da čisto sumnjam da ce sada proći. Erdogan će možda čak i razmotriti povlačenje priznanja Kosova. S druge strane, jasno je kao dan da je Kosovo američka tvorevina i da će ukoliko Priština bude morala da bira između Turske i SAD, izabrati SAD - navodi Trifunovic i dodaje:

- Sigurno ćemo u narednom periodu videti sukob titana, s jedne strane Rusiju i Tursku, s druge SAD i njene saveznice, a epicentar sukoba je južni koridor američkog gasovoda. Iz te priče je Turska bila izbačena, pa je upala na sever Sirije, gde je trebalo da prođe gasovod. Sada, ako tako moćna država kao Turska povuče priznanje Kosova, to bi nama i te kako koristilo.

Tačijev sin u školi kod Gulena

Sin kosovskog predsednika Hašima Tačija, zajedno sa drugom decom iz porodica kosovskih političara i privrednika, pohađa jednu od škola muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, koga Ankara optužuje da stoji iza neuspelog prošlogodišnjeg pokušaja puča u Turskoj, pisali su lokalni mediji još prošle godine.

#Hašim Tači

#Redžep Tajip Erdogan

'