AKTUELNO

Mitropolit je poručio Jevtiću da nastavi da čuva Srbe na Kosovu i Metohiji.

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić, danas je u Zagrebu sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem razgovarao o položaju Srba na Kosovu. Jevtić je istakao da sa SPC ima blisku saradnju jer je "Crkva jedan od važnijih stubova opstanka Srba na Kosovu i posebno znači svakom Srbinu".

On je izrazio uverenje da je tako i u Zagrebu, jer je srpski narod i te kako vezan za svoje svetinje, saopšteno je iz Jevtićevog kabineta.

Jevtić je upoznao Porfirija da se predstavnici Srba na Kosovu bore da SPC ima veća prava i bolji položaj i da se to radi na institucionalan način usvajanjem novog Zakona o verskim zajednicama.

Jevtić je rekao da je ova godina važna za rešavanje mnogih pitanja koja muče narod na Kosovu i da treba mudro pristupiti rešavanju svakog problema koji stoji na putu bolje budućnosti i, kako je rekao “važno je da znamo šta hoćemo a ne šta nećemo” kada je o životu Srba na Kosovu reč.

Mitropolita je informisao da je u Zagrebu čuo korisne informacije koje se na Kosovu trebaju primeniti kako bi se zaštitila prava nevećinskog naroda.

- Obradovao sam se Vašem dolasku i smatram da je jako važno što ste ovde da vidite kako funkcionišemo, kako bi kasnije govorili o životu Srba na mestima na kojima se odlučuje. Čuvajte nam Srbe na Kosovu i borite se za njih - kazao je mitropolit Porfirije.

Zaključeno da se za bolji život Srba treba boriti na sve načine i istaknuto da će tako i biti ubuduće. Jevtić je juče u Zagrebu razgovarao sa predstavnicima Srpskog narodnog vjeća.

#Dalibor Jevtić

#Srpska pravoslavna crkva

#Zagreb

'