AKTUELNO

Urednik informativne rubrike portala Pink.rs, rekao je za Svitanje televizije Pink, da je odluka Hrvatske da se prekine sa kontramerama diplomatska pobeda, kao i pobeda politike koju vodi predsednik Srbije.

- Ovaj primer koji smo juče mogli da vidimo, a koji dolazi iz Hrvatske, dobar je glas da su se gospodin Plenković i gospođa Kosor sastali i odlučili da neće zaoštravati odnose. Sve do sada je pokazivalo da koliko god Srbija činila ustupaka, Hrvatska je otežavala taj odnos i put ka pomirenju – rekao je Jeremić.

Kako kaže, iako su oni pre nas ušli u EU, ni po čemu ne vidimo da su zaslužili, niti da su pravno opskrbljeni za taj put.

- Oslobađajuća presuda Tompsonu juče je skandal širih razmera. Nemoguće je oprostiti neke hrvatske fašističke govore koji su pozdravljali sa “Za dom spremni”, i da Srbija klimne glavom, ili oni koji su proterani. 1991.godine u Kninu imali smo 80 posto Srba, a nešto manje od 20 posto Hrvata. Danas u Kninu imamo 30 posto Srba – rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, Evropa ima dvostruke aršine.

- Odluku Hrvatske da prekine kontramere smatram diplomatskom pobedom i pobedom politike koju vodi predsednik Srbije. Pokazalo se da kada je opozicija kritikovala zabranu ulaska ministru odbrane Hrvatske u Srbiju, predsednik je to pokazao kao ispravan čin, što se juče i dokazalo – rekao je Jeremić.

On je dodao da to ni njima ne odgovara, kao i da njihova ekonomija slabi.

- U priči oko Jasenovca istina nikada nije, na pravi način, ugledala svetlost dana, i pitanje je da li je 20 ili više hiljada dece stradalo u Jasenovcu. Oni bi voleli da se nije dogodio taj rat i njihovo učešće u njemu, a sa druge strane ne zaboravljaju istoriju i pokliče koje Tompson iznosi. Nažalost EU je od raspada SFRJ sve vreme surova prema Srbiji. Zbog čega je taj odnos takav, to je još uvek nepoznanica. Naravno da će se kako vreme bude odmicalo taj odnos menjati – rekao je Jeremić.

Foto: Printscreen

Kako kaže, ukoliko Srbija bude ekonomski jaka i stabilna sve će više i otvorenije Evropa podržavati Srbiju.

- Atif Dudaković je pušten da se brani sa slobode. I mislim da je to sramna odluka, on je trebalo odavno da bude u pritvoru. Predvodio je peti korpus za vreme rata u Bosni, koji je delovao na prostoru Cazinske krajine i Bihaća, najveći zločini su učinjeni za njegovo vreme. O njegovim zločinima svedoče snimci koji su snimnjeni kamerama iz njegovog štaba, zna se čak i koji je snimatelj bio zadužen za njegove krvave akcije – rekao je Jeremić.

Kako je Jeremić podsetio, postoji snimak gde je on vezao dvojicu muslimana ili bošnjaka na džip kao pse, jer su pomogli srpskim civilima, i dodaje:

- Atif Dudaković je 2017. rekao da muslimani moraju da se pripreme za novi rat sa Srbima.

- Danas se navršava i 27 godina od zločina koji je počinjen 2. i 3. maja, isto u Sarajevu. A ni za to niko nije procesuiran. Tada je stradalo 42 vojnika, 73 je ranjeno, kada su hteli da se izvuku iz centra Sarajeva na Lukavicu i Pale - rekao je Jeremić.

Kako je rekao je, nijedan zločin ne može biti rešen ukoliko se onaj prvi ne reši.

Foto: Printscreen

- Nadam se, po onome što mogu videti kuda ide državna politika, da se iz nemogućeg može izvući bar malo više od onoga što se moglo očekivati pre deset godina, kada smo sami sebe zakopali po pitanju Kosovo. Ni UN nisu još uvek spremne da priznaju taj status Kosova – rekao je Jeremić.

Kako je rekao, cela srpska diplomatija je usmerena da se što više radi na terenu.

- Vidimo čvrst stav Rumunije da oni ni pod kojim uslovima neće priznati Kosovo bez obzira na pritiske. Isto očekujem od nama nekada prijateljskih zemalja – rekao je on.

#Emisija Svitanje

#Predrag Jeremić

'