AKTUELNO

Miroslav Lazanski, ekskluzivno u Novom jutru, otkrio je da iz njegovih ruskih izvora saznaje da će predsednik Vučić sa predsednikom Putinom marširati u stroju Besmrtnog puka i dodao da će Vučić nositi sliku svog dede kojeg su ubile ustaše.

Miroslav Lazanski, vojno politički komentator dnevnog lista „Politika“ i vojni analitičar rekao je za Novo jutro televizije Pink da je inauguracija predsednika Putina pokazala ono što je trebalo našu javnost ranije obavestiti, a to je da kada su takve stvari u pitanju, predsednik Rusije nikada ne zove strane državnike na inauguraciju.

- Tamo su bila samo tri čoveka koja su mu direktno čestitala, a to je bio patrijarh ruski, zatim Medvedev, kao budući premijer i Šreder, koji je sa njim jako blizak i po poslovnim pitanjima. Sve one priče, spekulacije, pokušaji izazivanja neke afere o tome da li je predsednik Vučić pozvan, trebalo je razjasniti preko ministarstva spoljnih poslova, ili nekim drugim putem - istakao je Lazanski.

Kako dodaje, velika je čast za Srbiju da će predsednik Vučić biti na bini pored Putina za vreme velike vojne parade, i da niko od državnika sa ovih prostora to još nije doživeo.

- Uzmite u obzir kolika je Rusija, svetska super sila, i po nekim pokazateljima prva nuklearna sila sveta, i sad iz male Srbije dolazi predsednik koji će stajati baš pored Putina. To jeste stvarno čast. Iz mojih ruskih izvora otkriću vam da će predsednik Vučić sa predsednikom Putinom marširati u stroju Besmrtnog puka. Vučić će nositi sliku svog dede kojeg su ubile ustaše - izjavio je Lazanski.

On je dodao da će Putin nositi sliku svog dede, i da je to nešto što pokazuje njihov lični odnos, kao i da će to razumevanje biti opredmećeno i kupovinom jednog vrlo kvalitetnog i vrlo modernog PVO sistema za Vojsku Srbije.

- Nije zgodno da se kaže koji sistem jer su to neke poslovne tajne. Još jednom da naglasim, sutra ćemo imati priliku da predsednika vidimo na ekskluzivnom mestu i u ekskluzivnoj ulozi, kao učesnika marša Besmrtnog puka, a koliko znam nijedan strani državnik to nije doživeo - naglašava Lazanski.

Po njegovim rečima, stalno imamo upite od domaće političke scene, dokle će se moći ovako, pa nam, kako kaže, iz NATO-a neki govore da Srbija mora da se opredeli.

Foto: Printscreen

- Ne moramo se opredeljivati, mi smo zauzeli poziciju koju imamo. Nikome ne pretimo, nismo agresivni prema bilo kom. Rekli smo da ćemo sporne slučajeve rešavati mirno i diplomatski i pravno. Prema tome, nema razloga da nas neko uteruje u neki tor. Mislim da se jako dobro držimo sa svim tim pritiscima - ocenio je Lazanski.

Kako ističe, važna je pozicija Rusije kao člana Saveta Bezbednosti i u tom kontekstu Rusija može da blokira bilo koju zloćudnu, zlonamernu akciju protiv Srbije i njenih državnih i nacionalnih interesa, na nivou Saveta bezbednosti, kako kaže, Rusija to može uvek da blokira.

- To je i pokazala. Namera Britanije da se sednice kada je u pitanju Kosovo, skinu sa dnevnog reda, je nešto protiv čega je Beograd ustao, jasno i javno rekao o čemu se radi, i tu ćemo imati podršku Rusije - rekao je Lazanski.

Kako dodaje, vazduhoplovstvo je uvek najskuplji deo oružanih snaga, a nama je Rusija poklonila obuku pilota.

- Mislim da je otišlo oko pet naših pilota u Rusiju na potpuno besplatnu obuku, na račun ruske vojske. To su potezi koji pokazuju jednu vrstu poštovanja prema Srbiji i prema njenoj neutralnoj vojnoj poziciji - zaključio je Lazanski.

Komentarišući to što je Srbija dobila 740 jurišnih pušaka belgijske proizvodnje SCAR-L, Lazanski je rekao da je to puška kalibra 5,56 koja jeste dobra i da je koriste specijalne jedinice.

Foto: Printscreen

- Specijalci vole da imaju najmoderniju opremu. Njihov zadatak u ratu je težak. Mada, ja mislim da su naše puške M-21 u najnovijoj verziji, iz Kragujevca, isto mogle biti za njih i vidim da je za drugu partiju opremanja vojnika 1500 plus, da će biti naše puške - istakao je Lazanski.

#Aleksandar Vučić

#Miroslav Lazanski

#Rusija

#Srbija

#Vladimir Putin

'