AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksanadr Vučića, poručio je nakon sastanka s sa kiparskim predsednikom Nikosom Anastasijadisom da je Srbija zainteresovana za komporomisno rešenje po pitanju Kosova i Metohije.

Vučić se zahvalio Anastasijdesu na iskrenom prijteljstvu koje kiparski narod i država imaju prema građanima Srbije.

- U međunarodnim odnosima uvek imate interese, kao ključnu vodilju, međutim u odnosima Srbije i Kipra moram da kažem prijateljstvo je potpuno iskreno, nema previše inetesa, već bliskost što je retkost u međunaronoj arena – istakao je Vučić. Kako je dodao, Srbija je zahvalna na podršci po pitanju Kosova i Metohije.

Foto: Tanjug

- Kipar je jedna od država EU koja najsnažnije štiti međanarodno pravo i teritorijalni integritet Srbije. Srbija mora da ima dobre odnose sa svima, gajim poseban odnos prema zemljama i narodima koji su bili uz Srbiju u najtežim momentima - istakao je Vučić.

- Srbija je zainterosovana za kompormisno rešenje po pitanju Kosova i Metohije, ali sa Srbijom niko ne može da razgovara jezikom ucena, ultumatuma i pretnji i bez ikakvih temelja u međunarodnom pravu i naređuje da moramo da prihavtimo ono što je jedini i isključivi albasnski interes - istakao je Vučić.

- Razgovarali smo o svim regionalnim problemima, o svemu što tišti i Kipar i Srbiju i o evrsopkom putu. Dobili smo široku podršku Anastasijdesa za nastavak evropskog puta Srbije. Potrudio sam se da objasnim šta se sve zbiva oko Kosova i Metohije, koliko su važni mir i stabilnost u reginu, govorio i o dvostrukom standardima, al ii o našoj saradnji – istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, bilo je reči i bilateralnim odnosima Srbije i Kipra

- Uveren sam da ćemo uvek moći da računamo na podrškui predsednika Kipara, i njegovu pravodljubivost, on razume nas i poziciju Srbije. Mi ćemo nastaviti težak evropski put, ne težak zbog reformi, već zbog poglavlja koje postoji samo za Srbiju, a to je poglavlje 35 koje se odnosi samo na Srbiju, ni jedna zemlja nije imala sličan uslov - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug

Vučić i Anastasijedes razmenili ordenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas Orden Republike Srbije na lenti kiparskom predsedniku Nikosu Anastasijadesu, a Anastasijades je srpskog predsednika odlikovao Velikim ordenom reda Makarijus treći na ogrlici. Anastasijades je Vučicu uručio orden za izuzetne bilateralne odnose i tradicionalno prijateljstvo između srpskog i kiparsko naroda. Predsednik Srbije je Anastasijadesa odlikovao za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Kipra

Foto: Tanjug

Govoreći o bilatelarnim odnosima dve zemlje Vučić je još jednom zahvalio predsedniku Kipra na snažnoj podršci Srbiji na evropskom putu i najavio posetu Kipru, kako bi se saradnja dve zemlje proširila u svim oblastima.

Vučić je preneo da su razgovarali o jačoj bilateralnoj saradnji u narednom periodu, i izrazio uverenje da će njegova poseta Kipru i Biznis forumu doprineti razgovorima o svim važnim pitanjima, a ne samo o turizmu koji je u obe zemlje jako važan.

- Želimo da Kipar približimo sve više srpskim turistima i da ljudi sa Kipra dolaze u Srbiju - poručio je srpski predsednik.

Od izuzetne važnosti su, dodaje, i razgovori o građevinskim kompanijama, infrastrukturi, izvozu žitarica, bankarskoj saradnji...

- Naša trgovinska razmena mora biti veća. Imali smo značajna ulaganja Kipra u Srbiju, ali nadamo se da će ona biti veća, i da će sa rastom standarda rasti broj Srba koji idu na Kipar - ukazuje Vučić.

Kako je rekao, u narednom periodu Srbija će se sa Kiprom konsultovati oko svih regionalnih pitanja, a ustanoviće načine i modele bliže saradnje. Predsednik Vučić je na kraju još jednom zahvalio predsedniku Kipra na poseti Srbiji i posvećenom prijateljstvu i poručio delegaciji "da u Srbiji može da se oseća kao kod svoje kuće".

Foto: Tanjug

Kiparski predsednik Nikos Anastasijadis doputovao je u dvodnevnu posetu Srbiji.

Nakon svečanog dočeka i tet-a-tet razgovora sa predsednikom Srbije, ulsedili su plenarni razgovori delegacija dve zemlje, predvođeni Vučićem i Anastasijadisom.

Kosovska nezavisnost je nezakonita

Sve dok je na snazi Rezolucija SB UN 1244, za Republiku Kipar je jednostrano proglašena kosovska nezavisnost nezakonita, rekao je danas u Beogradu kiparski predsednik Nikos Anastasijadis, koji je uverenja da je Srbiji mesto u EU, kao i da će Beograd od njegove zemlje imati punu podršku i pomoć tokom tog procesa.

Anastasijadis je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koga je sve vreme oslovljavao sa "prijatelju" i "dragi predsedniče", istakao da su u odnose naših dveju zemalja duboko ukorenjene istoroijske, prijateljske i verske veze, te da je zajednička saradnja od obostranog interesa zasigurna.

Zasigurna su, kazao je kiparski predsednik, i sva druga polja za dalje produbljivanje te saradnje koja je u interesu naših naroda.

- Dogovorili smo da krajem ove godine po drugi put na Kipru bude održan jedan poslovni forum u cilju daljeg jačanja saradnje u privrednom, trgovinskom i turističkom sektoru - kazao je Anastasijadis.

Prvi čovek Kipra je novinarima rekao da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o evropskom putu Srbije i pregovorima koje Beograd vodi a koji su, kako je rekao, "dug i bolan" proces imajući u vidu značajan napredak koji je naša zemlja napravila.

Za Anastasijadisa nema uopšte sumnje da je budućnost Srbije u Evropi, te je ponovio spremnost da sa Beogradom podeli iskustvo i znanje koje je njegova zemlja stekla kao članica EU tokom poslednjih 14 godina, a vezano za harmonizaciju i usklađivanje sa evropskim tekovinama.

Istakavši da je Kipar partiner EU i prijateljska zemlja Srbiji, Anastasijadis je rekao da je uveren da će Evropski savet narednog juna, kada bude odlučivao o napretku Srbije, vezano za Srbiju izvrštiti "ozbiljniju evaluaciju" i izvući zaključke koji će ohrabriti vladu u Beogradu da nastavi sa reformama.

- Prijatelju predsedniče, možete se osloniti na našu snažnu podršku teritorijalnom integritetu Srbije. Republika Kipar ne priznaje jednostrano proglašeno Kosovo sve dok je na snazi Rezolucija (1244) - rekao je kiparski predsednik i dodao da je sve dok je ta rezolucija na snazi "jednostrano proglašenje kosovske nezavisnosti će biti nezakonito".

Visoki gost sa Kipar je rekao i da je srpskog kolegu obaestio u vezi sa dešavanjima oko kiparskog pitanja i izazovima u Egejskom moru.

- S naše strane spremni smo da nastavimo pregovore od trenutka kada su poslednji put prekinuti i u tome sam ponavljam odlučan sve dok se dijalog vodi pod okriljem UN, a čiji krajni cilj je pronalaženje rešenja koje će stvoriti nezavisnu državu, što će podrazumevati povlačenje svih vojski koje su okupirale našu teritoriju, da bi mogli da funkcionišemo kao normalna država -rekao je Anastasijadis.

Slanje izaslanika koji će doći na Kipar je za kiparskog pedsednika prilika kroz koju se, kako kaže, vidi mogućnost postizanja cilja kroz ponovno vraćanje na pregovore.

- Naš cilj je iskazivanje konačnog rešenja za Kipar na osnovu evropskih tekovina i pravila Saveta bezbednosti. Želimo da nađemo rešenja koja neće odmoći dvema nacijama da se ujedine čime bi se omogućio miroljub i bolji život na Kipru - rekao je Anastasijadis uz isticanje, kako je rekao, duboke zahvalnosti za punu podršku Srbije teritorijalnom integritetu i jedinstvenu Republike Kipar.

Anastasijadis je Srbiji zahvalio i odao priznanje za doprinos srpskog naroda kroz prisustvo naših misija na Kipru.

Foto: Tanjug

#Aleksandar Vučić

'