AKTUELNO

Redovna sednica Skupštine generala i admirala Srbije u penziji održana je juče u Jagodini. Sednici je prisustvovao i predsednik Skupštine grada Jagodine, Dragan Marković.

Marković je istakao da je vojska nekada, ne prevaspitavala, već dovaspitavala ljude koji su služili vojni rok.

- Želim da se zahvalim svim generalima koji su časno branili ovu državu, a oni koji su umrli, njih treba da se sećamo. Posebno bih pozdravio generala Lazarevića. On je u Hagu zato što je poginulo malo srpskih vojnika, zato što nam nije uništeno oruđe i zato da bi Amerika i Velika Britanija imale pokriće da su bombardovale tadašnju Jugoslaviju i da smo mi za to krivi. Naš neprijatelj je NATO pakt i to svuda govorim javno. Oni su bombardovali Srbiju da bi oteli deo teritorije i da bi doveli šiptare na vlast. Haški tribunal je napravljen samo za Srbe: za njih su samo Srbi imali komandnu odgovornost, a za druge ne postoji materijalni dokaz - istakao je Marković.

Dodao je i da NATO ne može da mu zamaže oči posle svega što su učinili našem narodu.

Foto: Promo

- Najveći krivac za pad nataliteta u Srbiji je NATO pakt. Svi koji su nekada bili za to da se bombarduje Jugoslavija, poput Madlen Olbrajt, kancelara Kola i portparola Žemija Šeja, sada 'peru ruke' i pričaju kako Jugoslavija nije trebalo da se bombarduje. Sada nam oni pričaju šta da radimo i savetuju nas - rekao je Marković.

Tom prilikom, Marković se dotakao i nedavnog susreta sa austrijskim predsednikom, zajedno sa predsednicom Vlade Republike Srbije, Majom Gojković:

- Pitao sam ga da mi kaže da li je neka od 28 zemalja Evropske unije imala uslov da se odrekne svoje teritorije da bi ušla u Evropsku uniju. Nijedna nije imala. Srbija se sve vreme ucenjuje. Pitao sam ga zašto ne reaguje na izjave kosovskih političara da će da naprave albansku vojsku. Ko su ti koji će činiti albansku vojsku? Nju će činiti oni koji su prvo presvukli uniforme UČK, stavili kravate i sada vode kosovske Albance. Nekoliko država iz Evropske unije ćuti, kao i jedna preko bare koja 'kroji kapu' Srbiji. Mi Srbi moramo da budemo jedinstveni i kada je u pitanju nacionalno pitanje da ga ispoštujemo. Vi ste branili i čuvali Jugoslaviju za vreme Tita i onu malu Jugoslaviju i Srbiju. Nijedan srbomrzac nije mogao da napada naše generale, vojnike i policajce - rekao je Marković.

Marković se prisetio se i svog boravka u Americi tokom inauguracije Donalda Trampa, gde je on bio jedini srpski političar. Tamo se sastao sa bivšim zamenikom direktora CIA-e, Stivom Mejerom.

Foto: Promo

- Rekao mi je da kada se vratim u Srbiju, treba da kažem predsedniku Srbije da sve ono što smo potpisali u Briselu ne važi. Kada sam ga pitao zašto nam to nije ranije rekao, kada je Haradinaj, jedan od najvećih terorista i zločinaca, bio u zatvoru u Francuskoj, rekao mi je da Haradinaj nije terorista. Tada sam shvatio da se globalna politika ne menja personalnom promenom. Srbija mora da zna ko su joj generali, gde su naša deca služila vojsku, jer to što ste vi doživeli, nema nijedna knjiga na svetu - zaključio je na kraju svog govora predsednik.

Miomir Miladinović, predsednik Skupštine generala i admirala u penziji, zahvalio se gradu Jagodini na gostoprimstvu.

- Udruženje generala i admirala jedna je od organizacija koja ima najveći prosek školovanja na prostoru Srbije. To nemaju ni doktori, ni lekari, ni inženjeri, ni advokati, jer u Klubu generala prosek školovanja je iznad 18 godina. Svi prisutni su završili škole nacionalne odbrane, koje su u rangu doktorata. Nema mesta u Srbiji u kom neko od nas ovde nije bio i službovao. Izuzetno smo dobri poznavaoci prilika u svim mestima Srbije i kao takvi, možemo dosta toga da pomognemo. Bitno je da se zna da od države tražimo malo, gotovo ništa, a možemo mnogo da damo - rekao je Miladinović.

Tom prilikom je uručio Markoviću priznanje Kluba generala i admirala Srbije, a priredili su i poklon za gradonačelnika Jagodine, Ratka Stevanovića. Marković mu je takođe uzvratio poklonom - poklonio mu je grb grada Jagodine.

#Dragan Marković Palma

'