AKTUELNO

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković, zajedno sa narodnim poslanikom Dragomirom Karićem, održao sastanak sa predsednikom Privremene komisije za informacionu politiku i saradnju sa medijima Saveta Federacije Federalne Skupštine Ruske Federacije, Aleksejem Puškovim.

Na današnjem sastanku, Marinković je naveo da su bilateralni odnosi dve zemlje na izuzetno visokom nivou, o čemu govore i zvanični susreti predsednika dveju država, ali da za njima ne zaostaju međusobne posete narodnih poslanika, saopštilo je skupštinsko odeljenje za odnose s javnošću.

On je iskoristio priliku da Rusiji zahvali na principijelnom stavu po pitanju tzv. nezavisnosti Autonomne pokrajine Kosova i Metohije i izrazio zabrinutost zbog stava pojedinih zemalja članica Saveta bezbednosti, poput SAD da se Unmik povuče sa KiM. Takođe, Marinković je istakao da Srbija neće ni u kom slučaju uvesti sankcije Rusiji, kao i da će poštovati Sporazum o slobodnoj trgovini, potpisanog između dve zemlje još 2000. godine.

Marinković je, takođe, dodao da je Srbija zahvalna Rusiji što podržava strateško opredeljenje evropskih integracija RS. Puškov je naveo da ništa ne može da ugrozi odnose Rusije i Srbije, te da se dve zemlje uzajamno podržavaju, odnosno da imaju stratešku alijansu, kada se govori o Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope ili Savetu bezbednosti.

Govoreći odluci SAD da raskinu Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, potpisanog između Rusije i Amerike, 1987. godine, Puškov je istakao da se ovo pitanje mora pokretati na međuparlamentarnim skupovima, poput OEBS-a i na Savetu Evrope. Na sastanku, sagovornici su razgovarali i o okruglom stolu čije bi se teme ticale bezbednosnih pitanja na Balkanu, a koji bi bio organizovan u Savetu Federacije.

#Rusija

#Srbija

'