AKTUELNO

Glavi i odgovorni urednik lista "Informer" ističe da nije govor mržnje sazanje da je Vuk Jeremić dobio 7,9 miliona evra i to što Boško Obradović tuče žene, te da iznošenje ovih činjenica smeta opoziciji koja bi najradije gasila medije koji se protive njihovoj politici. Objašnjava da najava i promocija nasilja prema političkim neistomišljenicima jeste fašizam su svojoj suštini.

Iako je sazvao konferenciju za novinare, lider Saveza za Srbiju Dragan Đilas ponovo je odbio da odgovara na pitanja pojedinih medija, pritom vređajući novinare Pinka i Informera. Đilas je čak prekinuo konferenciju ne bi li izbegao nezgodna pitanja.

Glavni i odgovorni urednik "Informera" Dragan J. Vučićević ističe da je na konferenciju za novinare otišao sa konkretnim pitanjima, a da odgovore nije dobio.

- Nakon prekidanja konferencije, mi smo izašli, a oni su nastavili konferenciju. Čim su nas opet videli, prekinuli su i tu nastavljenu konferenciju. Sve je zabeleženo i kamerama, a Đilas nas je nekoliko puta optužio da podržavamo fašistički režim, a sam preti tužbama kada njega ili Obradovića neko tako nazove. Dalje, on daje sebi za pravo da odeđuje ko jeste, a ko nije novinar - kaže Vučićević.

Postavlja pitanje šta bi bilo kada bi neki funkcioner SNS odbio da na svojoj konferenciji odbije da odgovori na određeno pitanje određenom novinaru.

- Mi radimo svoj posao, a o ovome ćemo obavestiti međunarodna udruženja i morala bi da reaguju i udruženja novinara Srbije. Zasad je izostala ozbiljnija reakcija na ovako jak pritisak na medije - kaže Vučićević za Pink.

Ističe da bi Dragan Đilas slao novinare u zatvor i to kako se danas poneo, oslikava to kako bi se odnosio prema medijima kada bi bio na vlasti.

Foto: TV Pink Printscreen

Saša Milovanović, urednik "Srpskog telegrafa" ističe da se ovako ne ponaša neko ko pretenduje na vlast.

- Znajući Đilasa, on je bahat i navikao je da se na ovaj način ponaša prema medijima. On je i ranije diskriminisao i diskreditovao medije. Bio je vlasnik medija, znao je da blati političke protivnike i zastrašivao je medije. Imao sam suđenje sa njim i imao sam presudu koju sam morao da platim pod pretnjom da će mi oduzeti stan - kaže Milovanović za Pink.

Onaj ko se odluči da se bavi politikom, mora da odgovara na pitanja novinara, bez obzira na to da li mu se dopadaju pitanja ili ne, kaže marketniški stručnjak Nebojša Krstić.

- Ako nećeš da odgovaraš na pitanja, budi pekar ili moler. Ako si političar, moraš da daješ odgovore i ne smeš da proglašavaš fašistima one koji pitaju ono što ti se ne dopada - kaže Krstić. Đilas je dugo u politici i mora da zna da ne sme da vrši segregaciju novinara na podobne i nepodobne, dodaje marketinški stručnjak.

Foto: TV Pink

Podvlači da je tužba u redu, ali ne i pretnje zatvorom i slično. Vučićević ističe da se mediji bave temama koje su pojedini predstavnici opozicije sami nametnuli pozivajući na silovanja, vešanja i slično.

- Da li je govor mržnje kada pišemo da je Jeremić dobio 7,9 miliona evra od nepoznatih izvora? Da li je govor mržnje kada kažemo da Boško Obradović ne sme da tuče novinare? - zašitao je Vučićević. Kaže i da bi se opozicija, kada bi došla na vlast, bavila inkvizitorskom politikom, što znači da bi gasili medije na osnovu toga koji im odgovaraju.

Ističe da Dragan Đilas traži zatvor za novinare i zatvaranje TV Pink, što svakako nije demokratija, već fašizam.

- Najava i promocija nasilja prema političkim neistomišljenicima jeste fašizam - kaže urednik "Informera".

Milovanović podseća na Đilasovu retoriku: hapšenje novinara, silovanje premijerke, vešanje predsednika... To su, kaže, termini koji se svakodnevno koriste.

Foto: TV Pink

- Đilas je bio vlasnik celog marketinškog kolača, trgovao je sekundama... navikao je da je sve njegovo i uterao je strah u kosti - kaže Milovanović. Dodaje da je Đilas dokazani nasilnik koji je pred detetom nokautirao tasta, što postoji kao zaveden slučaj.

Vučićević kaže da je na današnjoj konferenciji za novinare pokušao da dobije odgovor o novcu koji je prosleđen Vuku Jeremiću. Podseća da je Jeremić pre nekoliko dana po treći put na jednoj kablovskoj televiziji demantovao da je dobio novac od ambasade Katara u Berlinu. Vučićević je pokazao dokaz, izvode iz banke, na kojima je potvrda da je na račun Vuka Jeremića ambasada Katara iz Berlina uplatila 200.000 evra. Tu je i izvod iz banke na kojem stoji da je stalna misija države Katar u UN u Americi uplatila Jeremiću 120.000 evra.

Foto: TV Pink

Foto: TV Pink

Foto: TV Pink

Najnoviji dokaz je taj da je Jeremić od fantomske firme sa Kipra koja se verovatno bavi izgradnjom autoputeva, dobio 199.000 dolara.

- Ovo zahteva objašnjenje! Svaki političar mora da objasni poreklo imovine, a ovde su nečista posla. Mi smetamo jer pitamo i tražimo odgovor. Zanima me šta će Jeremić sada reći kada sam pokazao dokaz - kaže urednik “Informera”.

Zapitao je da li zbog ovog izrečenog treba da ide u zatvor i da li otkrivanje načina kako se finansira političar u Srbiji spada u govor mržnje. Kada je pre mesec dana objavljen dokaz o prvoj uplati Vuku Jeremiću, kako kaže, on je gostovao na Javnom servisu Vojvodine i 45 minuta sam razgovara sa njom, a ona ga ne pita ništa o ovom novcu.

- Da li je moguće da bi u Americi bilo moguće da nekom političaru nađete neobjašnjiv ogroman novac i da sam njegov odgovor od početka do kraja bude “vi ste fašisti”? - kaže Vučićević.

Milovanović ne očekuje odgovore ni od Jeremića ni od Đilasa jer ih nemaju. Tada, kaže, moraju da se kriju, da prete, da ucenjuju.

Đilasa su, kaže, navikli da hvale i u njegovo vreme bila je najstrašnija medijska cenzura, dok danas postoji kritika članova vlade, predsednika, novinara…

- Vučić odgovara na sva pitanja, ne izbacuje novinare i ne tuži medije. TV Pink žele da ukinu zbog rijalitija, a Đilas ga je uveo u Srbiju. Zamislite to licemerje! Oni govore da se ukine Pink, sada im je on kriv, a oni su oteli Pionirski park i napravili kupleraj na koji se sada gade - kaže urednik “Srpskog telegrafa”.

#Dragan J. Vučićević

#Dragan Đilas

#Nacionalni dnevnik

'