AKTUELNO

Lider SRS Vojislav Šešelj ističe da je Kadri Veselji najveći i najbogatiji mafijaš na Kosovu, te stoga vodi glavnu reč. Na prozapadnoj opozicionoj sceni glavnu reč onaj ko ima novca a ne onaj ko je pametan, a po svemu sudeći, u Srbiji Đilas ima najviše novca i on je glavni, dok za njim zaostaje Jeremić koji nema baš koliko Đilas, a želeo bi da ima.

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične tribunale, Serž Bramerc, izjavio je da će članovi Srpske radikalne stranke morati da se pojave pred sudom zbog optužbi za nepoštovanje Tribunala u Hagu, kao i da o tome nije razgovarao sa srpskim zvaničnicima.

- Ono što uvek kažemo je da to pitanje neće nestati - oni će morati da se pojave pred sudijama u vezi sa navodnim zločinima koje su počinili - rekao je Bramerc.

Haški tribunal u decembru 2015. optužio je Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jova Ostojića, koji je u međuvremenu preminuo, za zastrašivanje svedoka u postupku koji je pred Tribunalom vođen protiv lidera radikala.

Šešelj kaže da su Vjerica Radeta i Petar Jojića nemaju ništa sa Bramercom, te da je posebno sudsko veće donelo odluku da im se sudi u Beogradu, na šta je tužilaštvo podnelo žalbu i sada se čeka konačna odluka.

- Ako im se bude sudilo u Beogradu, režim nema šta da se meša. Oni su optuženi za nepoštovanje suda i navodno zastrašivanje svedoka kako bi svedočili u moju korist - objašnjava Šešelj.

Kaže da je "pokrenuo postupak da mu se omogući podnošenje žalbe u trećem stepenu, kao redovnom pravnom leku, zbog drugostepene presude koja je doneta nezakonito".

- U drugom stepenu su moju oslobađajuću presudu preinačili u osuđujuću, a po anglosaksonskom pravu to ne može - kaže Šešelj, dodajući da to nikada nije bila praksa.

Sudsko veće je formirano i njegov zahtev je uzet u postupak. Sudsko veće treba da donese odluku postoji li pravo na podnošenje žalbe u trećem stepenu.

- Ako odluče da imam pravo, imam rok za najavu, pa za podnošenje žalbe. Nakon podnošenja žalbe, moći će da me pozovu da se o njoj izjasnim i sa zadovoljstvom ću otići - kaže lider SRS.

Foto: TV Pink Printscreen

„Ne bi se Albanci usudili da formiraju vojsku Kosova, nemaju podršku za to“

Kada je reč o najavama promocija tzv. kosovske vojske, Šešelj kaže da se Albanci na to ne bi usudili jer nemaju podršku zapadnih sila, pre svega Amerikanaca.

Ovim će se, kako kaže, povećati opasnost po preostale Srbe na KiM, te stoga "moramo biti oprezni, a srpska vojska mora intervenisati ako Albanci krenu na srpske enklave, pogotovo na severni deo KiM".

- Osnovni cilj im je udar na sever. Smatraju da bi sa svim ostalim lakše izašli na kraj kada bi ovo mogli da likvidiraju - kaže Šešelj.

Ističe da Srbi i Albanci jesu neprijatelji jer mi želimo da sačuvamo svoju državu, a oni žele da uspostave svoju, što su dve nepomirljive suprotnosti.

- Možemo ići na kompromis u pogledu njihove autonomije: neka se razdvoje, ali Kosovo mora ostati u sastavu Srbije kao što je u Ustavu. Da se razdvojimo tako da se ZSO opet uključi u pravni sistem centralne Srbije, a da njima ostane maksimalna autonomija, s tim što bi na granicama bili naši carinici i policajci - predlaže lider Radikala.

„Kada bi nestali svi Srbi u jednom momentu, nestali bi i Hrvati jer ne bi imali razlog da postoje“

Kada je reč o najavama da će u obuci ostataka OVK učestvovati Hrvati, Šešelj kaže da nema sumnje da Hrvati moraju učestvovati u svakoj antisrpskoj kampanji koja se vodi.

- To je jače od njih. Kolinda je izjavila da su Hrvati i Albanci braća po oružju, naravno, protiv Srba, a zašto? Zato što su većinom poreklom Srbi! Jedini pravi Hrvati su čakavci koji su poreklom Slovenci, a svi štokavci su poreklom Srbi katolici. Zato dokle god postoje Srbi pravoslavci oni neće imati mira. A, kada bi nestali svi Srbi u jednom momentu, nestali bi i Hrvati jer ne bi imali razlog da postoje. Njima je glavni razlog postojanja da mrze Srbe i da im pakoste - smatra lider Radikala.

O navodima da će Hrvati pokloniti Kosovu MiG-ove 21, tenkove i drugu opremu koju izbacuju iz upotrebe, Šešelj kaže da će Srbija te MiG-21 avione, koji se kod nas koriste za obuku, „razlupati kao stare kante već u prvom okršaju“.

„Veselji na Kosovu - Đilas u Srbiji“

Kadri Veselji je, kaže, najveći i najbogatiji mafijaš na Kosovu i zato vodi glavnu reč. Tako na prozapadnoj opozicionoj sceni vodi glavnu reč onaj ko ima novca a ne onaj ko je pametan. Po svemu sudeći, u Srbiji Đilas ima najviše novca, on je glavni, za njim malo zaostaje Jeremić koji nema baš koliko Đilas, a želeo bi da ima.

- Đilas je štedljiviji pa skuplja na gomilu, a Jeremić voli da raskalašno troši - kaže Šešelj.

#Dragan Đilas

#Novo jutro

#Vojislav Šešelj

'