AKTUELNO

Narodni poslanik ističe da je sasvim siguran da je raspored sedenja u Parizu, o kojem je juče brujao čitav svet, bio nameran, te da je cilj bio poslati poruku. Smatra da je ovo bilo poniženje za Rusiju, Srbiju i sve one države koje su iz Prvog svetskog rata izašle kao pobednice.

Raspored sedenja svetskih lidera na ceremoniji obeležavanja završetka Prvog svetskog rata u Parizu izazvao je negodovanje i nezadovoljstvo među prisutnima. U diplomatskim krugovima se moglo čuti da je raspored bio skandalozan, ponajviše zbog toga što se predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači našao u drugom redu, odmah iza predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

Foto: TV Pink

Narodni poslanik Vladimir Đukanović kaže da predsednik nekada mora da se ujede za jezik, ali da on ne mora.

Francuska je kolevka diplomatije i nemojte mi reći da takva zemlja nije znala kako će koga rasporediti u sedenju i protokolu. Ovim je poslata poruka i to što su uradili vrlo je licemerno i pokvareno. Ova Francuska danas nema veze sa onom od ranije sa kojom smo bili prijatelji i koja je čak odlikovala Milunku Savić. Ovo je urađeno tendenciozno jer, staviti Tačija iza Putina je poruka i ruskom predsedniku da mora da prizna nezavisnost Kosova. Ovo je ponižavajuće za Putina, a ponižavajuća je i činjenica da je na centralnom mestu sedela Angela Merkel - kaže Đukanović, dodajući da su poražene zemlje morale biti pozadi.

Smatra da je Srbija juče bila ponižena, ali ne samo Srbija, već i Rusija i mnoge druge zemlje koje su bile pobednice u Prvom svetskom ratu.

- Ovo je licemeran gest francuske države i uopšte ne znam šta su hteli ovim da poruče. Valjda pokušavaju da budu važni u EU i da istaknu svoje mesto. Makron će doći u Beograd, dočekaćemo ga kako dolikuje, ali njegov doček Srbiji svakako treba zapamtiti - ocenjuje Đukanović za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Ako se ispostavi da su Albanci potplatili organizatore u Parizu, kao što navode pojedini mediji, onda je reč o još većem skandalu, smatra narodni poslanik.

- Sve je krenulo od licemernog gesta u Notr Damu kada su istakli zastavu lažne države Kosovo. Kosovo nikakve veze nije imalo sa Prvim svetskim ratom. Kosovo ni tada nije bilo, niti je danas država - podseća Đukanović.

Podseća da je juče crnogorski premijer Duško Marković u svom skandaloznom govoru povodom sto godina od završetka Prvog svetskog rata, optužio tadašnju Kraljevinu Srbiju za nasilno ubijanje crnogorske države i teror.

- Ovo je poseban skandal. I Srbija je izgubila državnost, ali je ušla u Kraljevinu SHS i ostvarila vekovni san da se Srbija i Crna Gora ujedine i baštine nešto zajedno - kaže Đukanović.

Foto: TV Pink

Govoreći o ovom skandalu, novinar Zoran Ostojić navodi da ne zna zbog čega se protiv Francuske vodi kampanja.

- Važno je što je Vučić bio u Parizu na obeleževanju ovako važnog događaja, a smatram da je reakcija naših vlasti preterana. Na svečanosti su bile i države koje u vreme Prvog svetskog rata nisu postojale, a za Francusku je Kosovo nezavisna država, pa je zato i pozvana - podseća Ostojić, dodajući da su reakcije neutemeljene, ali da bi voleo da zna zašto je raspored sedenja bio takav kakav je bio.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

#Vladimir Đukanović

#Zoran Ostojić

'