AKTUELNO

Radi se o Marokancu, koji je ranije osuđivan za krađu na jugu Francuske.

Napadač Salah Ali je danas oko podne, opasan lažnim eksplozivom pokušao da napadne policijsku stanicu, nedaleko od Monmartra.

Osumnjičeni je imao mesarski nož, a ispred policijske stanice je uzvikivao “Alahu akbar!” (Bog je veliki), prenosi britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Policija je pozvala stručnjake za demontiranje eksploziva, pošto je primećeno da ispod jakne osumnjičenog vire žice. Međutim, pošto je ubijen, utvrđeno je da na prsluk koji je nosio nije bio prikačen eksploziv.

Na  parčetu papira pronađenom kod ubijenog navodi se njegova odanost Islamskoj državi i poziva na osvetu zbog francuskih napada u Siriji, prenela je agencija Frans pres.

Antiteroristička jedinica francuske policije i obaveštajne službe okvalifikovale su ovaj slučaj kao pokušaj ubistva.

Policija je u izveštaju navela da je osumnjičeni napad počeo u isto vreme u koje su tačno pre godinu dana braća Šerif i Said Kuaši počeli masakr u redakciji satiričnog nedeljnika "Šarli ebdo".

Posle incidenta, u toj oblasti je postavljen kordon policije, a mere bezbednosti pojačane su u školama i u mreži javnog prevoza u gradu.

Nekoliko minuta pre nego što je ubijen, francuski predsednik Fransoa Oland pohvalio je policiju u govoru posvećenom prošlogodišnjim terorističkim napadima u Parizu, u kojima je ubijeno 17 ljudi u redakciji "Šarlija ebdoa” i jednom jevrejskom supermarketu.

Oland je u obraćanju naveo da će dodatnih 5.000 policajaca i žandarma biti angažovano do 2017, u zaštiti bezbednosti u zemlji.

U Parizu je 5. januara održana komemoracija nastradalima u terorističkim napadima 7. i 9. januara 2015. u Parizu.

Foto: Beta-AP

Foto: Beta-AP

Foto: Beta-AP

Autor: G.N.

'