AKTUELNO

Nezapamćeno nevreme, nikad više kiše nije palo.

Najmanje četiri osobe, među kojima dva vatrogasca, povređene su u nevremenu koje je pogodilo Poljsku, javlja Radio Poljska.

Foto: Tanjug

Oko 125.000 domaćinstava ostalo bez elektirčne energije, a 29.000 vatrogasaca pozivano je više od 6.000 puta tokom protekle noći da intevrenišu.

Foto: Tanjug

U nevremenu je oboreno 5.000 drveća i oštećeno oko 500 krovova. Državne službe upozoravaju da će nevreme biti nastavljeno i danas. Nevreme traje od juče.

Berlinski vatrogasci proglasili su vanredno stanje u nemačkoj prestonici nakon što su primili na stotine telefonskih poziva zbog poplavljenih podruma i podzemnih garaža, saopšteno je iz hitne službe u Berlinu.

Foto: Tanjug

Kako piše “Bild” kiša koja je juče pala i nastavila da pada i jutros, u Berlinu nije viđena poslednjih 110 godina. List piše da je na nemačku prestonicu juče palo 150 litara vode po kvadratnom metru.

U istočnim saveznim državama Brandenburg i Tiringija, kao i u Hanoveru i još nekoliko manjih gradova takođe je prijavljeno da su neke kuće i ulice poplavljene usled obilnih padavina. Obilne kiše očekuju se i u petak i subotu.

Foto: Tanjug

Slično nevreme pogodilo je danas i Hrvatsku. Na udaru su se našli grad Zagreb i njegova okolina.

Grad na zapadu Moskve je prvi koji je primio na sebe udar stihije. Bura od koje su ranije nastradale Poljska i Ukrajina stigla je do Moskve.

Snažno nevreme pogodilo je cetralne delove Rusije zbog čega je oko 230 naseljenih lokacija u centralnom federalnom distriktu ostalo bez struje, javlja TASS. Nevreme je pogodilo regione Moskve, Vladimira, Kaluge, Rjazana i Tule, navodi ruska novinska agencija.

Više od 450 letova na moskovskim aerodromima je kasnilo, a 41 let je otkazan sa tri aerodroma u Moskvi - "Domodedovo", "Šeremetjevo" i "Vnukovo" zbog loših vremenskih uslova.

Sa najvećeg moskovskog aerodroma "Šeremtjevo" kasni 270 letova, a 39 je otkazano, sa aerodroma "Domodedovo" kasnila je 179 letova, dok su dva leta otkaza, a na trećem po veličini moskovskom aerodromu "Vnukovu" kasnio je jedan let.

Grad Moskva i moskovska podružnica Ministarstva za hitne situacije izdali su uopozorernje da se očekuje jaka kiša, grad i jaki udari vetra.

Prema prognozi ruskog Centra za hidrometeorologiju i ekologiju, vreme će biti nestabilno tokom celog vikenda.

Oluja ovih razmera je prekjuče pogodina našu zemlju. U Novom Sadu se desio pravi potom, a tokom nevremena nastradala je jedna osoba.

I za danas su najavljene vremenske nepogode, a u pojedinim delovima naše zemlje na snazi će biti crveni meteo alarm.

Pročitajte još: Upaljen CRVENI METEOALARM, izdato UPOZORENJE: STIŽE OZBILJNA NEPOGODA, ugroženi životi, OVDE JE NAJKRITIČNIJE!

#Evropa

#Nevreme

#Oluja

'