AKTUELNO

Četiri osobe su izgubile život u severnoj Indiji, gde su izbili nasilni protesti zbog izricanja osuđujuće presude kontroverznom verskom vođi za silovanje dve žene, saopštila je indijska policija.

- Možemo da potvrdimo četiri smrtna slučaja i izvesne povrede. Pokušavamo da dovedemo situaciju pod kontrolu - izjavio je danas jedan visoki policijski zvaničnik, a prenosi agencija Frans pres.

Foto: Tanjug AP

Policija je upotrebila suzavac i vodene topove da bi razbila nasilne proteste u indijskom gradu Pančkuli, koji su izbili nakon što je sud proglasio krivim za silovanje gurua Ram Rahima Singa.

Poplave u Indiji, Bangladešu, Nepalu - 1.200 mrtvih

Desetine hiljada njegovih sledbenika je na ulicama Pančkule, gde je federalna istražna agencija Indije formirala specijalni sud sa zadatom da donese presudu po tužbi da je silovao dve sledbenice.

Sing ima veliki broj sledbenika u severnoj indijskoj državi Harajana, gde vodi duhovni pokret, koji, prema njegovim tvrdnjama, ima više miliona pristalica širom sveta.

Foto: Tanjug AP

Vojska i policija za razbijanje demonstracija su se rasporedili pre izricanja presude, ali je nasilje izbilo nakon što se među okupljenim sledbenicima proširila vest o tome da je proglašen krivim.

Mediji javljaju da je Sing odveden u zatvor u vojnoj pratnji, a da će mu konačna kazna biti izrečena 28. avgusta.

Ovaj slučaj silovanja otkriven je 2002. godine kada je tadašnjem indisjkom premijeru Atalu Bihariju Vajpajeu stiglo anonimno pismo, u kom se guru optužuje da je više puta silovao ženu koja je poslala pismo i nekoliko drugih žena.

#Indija

#Protest

'